De vina sunt chefii la cutite si Vali ,ca se uita la ei si ma pune sa-i fac pe ce i se pune pata.;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) azi porto`kopita asta greceasca. Am trecut in revista mai multe retete si am ales ce si cum am vrut eu deoarece am tupeu.
Acest desert se pregateste in etape. Prima data am luat foile de placinta , foaie cu foaie si le-am mototolit apoi le-am intins pe o tava si le-am lasat la uscat pana a doua zi. A doua zi le-am sfaramat.
Intr-un castron am pus ouale , am presarat un praf de sare si am adaugat zaharul, am mixat pana ce si-au dublat volumul, am adaugat uleiul si am continuat sa mixez 2-3 min, apoi am turnat sucul de portocale, praful de copt si iaurtul si am mixat 3-4 min, la final am adaugat stafidele si foile sfarmate, am amestecat bine. Am turnat amestecul intr-o tava cu dimensiunea de 35/25 cm ( eu am tapetat-o cu hartie de copt, fiind cam urata tava si nu mai mergea unsa si pusa compozitia direct ), apoi am asezat jumatati de portocala. Am incins cuptorul la 180 grade si am bagat tava in cuptor pentru aproximativ 45-50 min sau pana se leaga compozitia si se rumeneste frumos.
Sirop : Am stors portocalele, 600 ml suc ( nu l-am strecurat, am lasat si pulpa de portocala), am adaugat zaharul si am pus la fiert. L-am lasat sa se raceasca cat a stat placinta la cuptor.
Am scos placinta, am portionat-o apoi am turnat siropul peste placinta, am acoperit tava cu o alata tava si am lasat sa-si traga siropul cca 5-6 ore.