Desert tarta cu branza dulce si gem de caise cu nuca

de RODIMUR in Prajituri, 17 Mai 2018 | 5960 vizualizari

 

Pentru Înălțare, mi-am propus să fac un desert combinat, jumătate pască cu brânză dulce și stafide și jumătate tartă cu grilaj, cu gem de caise și nucă. A ieșit ceva foarte bun și frumos.
Din ingredientele de mai jos am făcut o tartă cu diametrul de 20 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt moale
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura de brânză:
  • 200 grame de brânză de vaci, bine scursă
  • 1 ou
  • 1 plic de vanilie
  • 1 lingură de zahăr tos
  • 1 lingură de făină albă
  • coja răzuită de la 1/2 lămâie
  • 50 grame de stafide aurii
  • Pentru umplutura de gem:
  • 1 borcan de gem de caise
  • 50-75 grame de nuci măcinate
  • 1 gălbenuș pentru uns
  • făină pentru modelat aluatul
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta cu branza dulce si gem de caise cu nuca:

Se face mai întâi aluatul fraged, chiar și cu o zi înainte. Se mixează zahărul cu: untul, sarea, vanilia și oul până ce se dizolvă complet, după care se încorporează făina, treptat, ca să rezulte un aluat legat și elastic care se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se depune la frigider, pentru cel puțin o oră.

Între timp se prepară cele două umpluturi. În brânza de vaci, bine scursă se adaugă: zahărul, oul, vanilia, coaja răzuită de lămâie, făina și la urmă, stafidele. Se uniformizează bine umplutura.

În gemul de caise bine legat se adaugă nuca măcinată și se amestecă bine, pentru uniformizare.

După o oră se scoate aluatul fraged din frigider, se oprește din el 1/5 și din ce a rămas se întinde cu sucitorul o foaie, de aproximativ 5-6 mm grosime, pe planșeta presărată cu făină.

Se pune foaia în forma de copt și se umple mai întâi cu umplutura de brânză dulce și apoi cu umplutura de gem. 

Din aluatul rămas se întinde o foaie dreptunghiulară, de 2-3 mm grosime, se taie cu ruleta de patiserie fâșii înguste de maxim 1,5 cm lățime. Se aranjează și se împletesc aceste fâșii pe toată suprafața tartei, având grijă să se ascundă capetele sub aluatul care se află de jur-împrejur. În final, se ondulează manual aluatul de jur-împrejurul tartei, ca să aibă un aspect frumos.

Se unge cu un gălbenuș aluatul și se dă tarta la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos. Atunci se scoate din cuptor și se lasă la răcit, după care poate fi scoasă din forma de copt și porționată.

TIPS-URI

1

Pentru aluatul fraged, trebuie mixat foarte bine zahărul cu: untul, sarea, vanilia și oul. Adăugați făina treptat, abia după ce zahărul s-a dizolvat complet.

2

Untul trebuie să fie moale (deci scoateți-l dinainte din frigider!) dar nu topit.

3

Dacă brânza de vaci nu este bine scursă, va trebui să suplimentați cantitatea de făină, sau, mai bine, să o mai lăsați puțin la scurs.

4

Pentru că gemul este foarte dulce, nu trebuie adăugat mult zahăr în umplutura de brânză.

5

Stafidele trebuie opărite și apoi ținute 15-20 de minute în esență de rom.

6

Dacă gemul nu este bine legat, va trebui să suplimentați cantitatea de nucă măcinată. Umplutura trebuie să fie legată, nu curgătoare.

7

Puteți folosi orice alt fel de gem aveți la îndemână. Important este să fie bine legat.

8

Grilajul trebuie să fie împletit. Nu se pun fâșiile pe tartă, de-a valma.

9

Nu scoateți tarta din forma de copt și nu o feliați înainte de a se răci complet, dacă vreți să-și păstreze aspectul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu branza dulce si gem de caise cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu cirese