Dragii mei bucătărași, au trecut 5 ani frumoși de când sunt alături de voi și m-am gândit să-i serbez cu acest minunat tort aniversar.
Mulțumesc, bucătărașule drăgălaș, pentru că exiști și îmi umpli zilele cu cer senin și voie bună și pentru că m-ai primit cu multă căldură în sânul familiei tale, dar și pentru tot ce mi-ai oferit în acești 5 ani de zile! :X :X
Mulțumesc dragi bucătărași, pentru momentele frumoase petrecute împreună, pentru inspirația rețetelor culinare și pentru că m-ați primit printre voi așa cum ați știut mai bine!
Pentru blat, trebuie să scoatem albușurile de la congelator din timp și să le lăsăm să se dezghețe la temperatura camerei.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până devin foarte spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul pe care îl transformăm în pudră.
Pe parcursul adăugării zahărului, picurăm și zeama de lămâie, aceasta ajută la obținerea unei bezele ferme, într-un timp mai scurt.
După ce am obținut bezeaua fermă, așa încât, dacă întoarcem vasul invers, aceasta să rămână fixată pe pereții lui, scoatem mixerul și ne folosim de o spatulă.
Măcinăm nuca fin și o amestecăm cu pesmetul, ca să se desfacă bine. Două linguri, mai cu vârf, de pesmet am pus eu.
Adăugăm, treptat, amestecul de nucă și pesmet peste bezea, coaja de lămâie rasă fin, iar la final, încorporăm făina.
Amestecăm cu spatula, de jos în sus cu mișcări circulare, după fiecare adaos, până se omogenizează bine totul.
Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții îi ungem cu ulei și presărăm puțin zahăr pudră peste ei și întindem compoziția de blat cu nucă în ea.
Coacem blatul pentru 30-35 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Între timp, preparăm și cremele și siropurile.
Pentru crema cu lapte condensat, mixăm frișca, dar nu definitiv, așa cam pentru 3/4 din cât am mixa-o dacă am folosi-o simplă.
Nu o mixăm definitiv de la început, deoarece o vom tot mixa, adăugând și restul ingredientelor.
Adăugăm laptele condensat, omogenizăm crema, apoi adăugăm mascarponele, un praf de sare și din nou omogenizăm.
Și pentru că mi s-a părut crema ceva mai dulce am adăugat și 50 g ciocolată amăruie, dată pe răzătoare.
A avut un mare efect aceasta ciocolată, pentru că nu am dispus-o uniform în cremă, ci am amestecat-o lejer, iar atunci când am servit tortul, crema era într-o parte mai dulce, în alta mai amăruie.
Dăm crema la rece, până când ornăm tortul.
Pentru crema cu dulce de leche, procedăm în același mod: mixăm frișca trei sferturi, adăugăm caramelul condensat, omogenizăm, adăugăm mascarponele, un praf de sare și din nou omogenizăm. Aceasta va fi ceva mai fermă decât prima cremă, pentru că este mai gros caramelul condensat, decăt laptele condensat.
Dăm și această cremă la rece.
Pentru sirop, fierbem apa cu zahărul, iar când se mai temperează, adăugăm esența.
Cafeaua pentru pișcoturi o fierbem la filtru, o îndulcim apoi, dar nu foarte mult, iar când se mai temperează, adăugăm amaretto.
Am folosit pișcoturi, pentru că nu am avut un blat foarte înalt, folosind o formă de copt mai mare, blatul a ieșit mai mic.
Asamblarea tortului.
Secționăm bllatul de tort în două părți pe care le așezăm pe platouri și le însiropăm.
Nouă ne place tortul însiropat bine.
Partea de deasupra blatului o vom așeza la baza tortului, pentru că nu este chiar uniformă.
O încercuim cu pereții detașabili ai formei de copt, direct pe platou.
Întindem 2/3 din crema cu lapte condensat, apoi așezăm pișcoturile trecute ușor prin siropul de cafea și amaretto, răcit, peste pișcoturi întindem 2/3 din crema cu caramel condensat, apoi așezăm partea a doua a blatului și dăm forma la rece pentru 2-3 ore, până se vor întări cremele și se va așeza tortul frumos.
Ornăm tortul aniversar cum ne pricepem, cu cremele oprite și figurinele de ciocolată.