Un tort clasic, care nu se demodează, deosebit pentru blatul și glazura de ciocolată, florile din cremă și frișcă, potrivit pentru o sărbătoare în familie.
La mulți ani tuturor mamelor, bunicilor, surorilor, fiicelor și nepoțelelor de 8 Martie!
Blatul:
Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul.
Separat, amesteci cu mixerul, gălbenuşurile cu untul (eu am uitat să-l scot din timp din frigider, așa că l-am dat pe răzătoare), laptele, praful de copt şi cacaoa. Încorporezi ½ din albuşurile bătute spumă, ½ din cantitatea de făină, apoi 2/2 din albușuri și 2/2 din făină, omogenizând.
Vei obține o compoziţie cremoasă pe care o torni într-o formă rotundă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Pentru însiropat:
Pui la fiert apa cu îndulcitorul, iar când fierbe, dai de pe foc, lași la răcit și adaugi esența de rom.
Glazura:
Pui într-un ibric cele două tipuri de ciocolată împreună cu laptele şi untul și fierbi amestecul pe foc mic, până se îngroașă ușor. Amesteci tot timpul, să nu se lipească. Dai deoparte 10 minute, să se răcorească.
Crema ganache:
Încălzești pe baie de abur frişca împreuna cu ciocolata, amesteci când și când, iar când se omogenizează, dai deoparte, lași un pic la răcit (apro 10 minute), apoi dai la frigider 10 minute, să se răcească bine. Bați apoi cu mixerul până devine cremoasă.
Pentru decor:
Însiropezi tortul (eu am tăiat puțin din capac, să fie uniform) și torni glazura peste el.
Bați cu mixerul frișca până devine consistentă, dar mătăsoasă.
Ornezi tortul cu cremă ganache, apoi cu flori de frișcă.
Decorezi cu pepite de ciocolată neagră (Callebaut)
Dai la rece până la servire.
Diametru formă de copt: 20 cm
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/03/tort-boema.html