Retete de vara: Un tort racoritor chiar daca este cu ciocolata
Pentru inceput am preparat blatul. Am separat galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le-am mixat cu 100 gr. de zahar pana s-au albit si si-au dublat compozitia. Albusurile le-am batut spuma dupa care am adaugat restul de zahar, mixand pana s-a facut o spuma tare. Am adaugat apoi treptat galbenusurile la albusuri, amestecand incet cu o spatula de jos in sus, iar la final faina, la fel, amestecand incet cu spatula de jos in sus ca sa ramana pufos aluatul.
Am pus compozitia intr-o forma rotunda de tort pe care am tapetat-o cu unt si faina. Am lasat la cuptor pana ce blatul a inceput sa se desprinda de marginile tavii, circa 30-40 de minute. In primele 15 minute nu se deschide cuptorul.
Este de preferat ca blatul sa se taie si sa se umple dupa ce s-a odihnit 8 ore ca sa se taie frumos.
Crema am facut-o asa:
Am mixat smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pana s-a intarit.
Am topit ciocolata pe baine marie, am lasat-o sa se raceasca atat cat sa nu se intareasca la loc si am adaugat-o la frisca. Am dat crema la frigider pentru 30 de minute.
Am pregatit apoi siropul dintr-o cana cu apa, 3-4 linguri de zahar si o esenta de rom pe care le-am dat putin in clocot.
Am taiat blatul in doua foi. Am insiropat prima foaie si am uns-o cu crema avand grija sa pastrez si pentru ornat. Am pus cateva afine, apoi am asezat a doua foaie si am insiropat-o si pe ea. Am dat putin tortul la frigider si am pregatit glazura.
Intr-o craticioara am pus 50 gr. de ciocolata neagra si 50 de ml de smantana pentru frisca si am lasat pe foc pana s-a topit ciocolata.
Am scos tortul din frigider si l-am uns cu glazura dar doar pe partea de deasupra. Apoi am facut niste moturi cu crema pe partile laterale ale tortului si am decorat cu trandafiri albastri cu frunzulite.