Desert tort cu creme de ciocolata si jeleu de clementine

de Merisor in Torturi, 16 Feb 2020 | 3949 vizualizari

 

Iată că am ajuns și eu bucătăraș suprem cu 1000 de rețete!
Și la numărul 1000 nu poate fi decât un tort pentru a sărbători cum se cuvine.
Iar pentru că e iarnă și fructele cele mai consumate sunt citricele, am ales pentru așa aniversare un tort cu creme de ciocolată și jeleu de clementine.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat de 26 cm:
  • 6 ouă medii
  • 6 linguri apă rece(30 ml)
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină
  • 20 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Pentru sirop:
  • 450 ml apă
  • 40 g zahăr
  • 16 ml esență de rom
  • Pentru crema de ciocolată amăruie:
  • 200 g ciocolată amăruie(Bellarom)
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 375 g mascarpone
  • 1 linguriță esență de mentă
  • un praf sare
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 200 g ciocolată albă(Bellarom)
  • 150 ml fișcă lichidă
  • 375 g mascarpone
  • 2 fiole esență de vanilie(16 ml)
  • un praf sare
  • Pentru jeleul de clementine:
  • 250 suc de clementine(4 clementine mari)
  • 2 linguri amidon
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 2 clementine pentru decor
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu creme de ciocolata si jeleu de clementine:

Preparăm blatul de tort. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele.

Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează, mai întâi la treaptă inferioară, apoi la o treaptă superioară, chiar maximă.

Sarea ajută bezeaua să devină fermă, mai rapid.

Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă și nu se desface de pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers.

Zeama de lămâie, de asemeni, ajută bezeaua să devină mai fermă.

Adăugăm pe rând gălbenușurile, apoi apa, mixând în continuare, până se omogenizează compoziția, apoi scoatem mixerul și ne folosim de o spatulă de silicon sau lemn, pe mai departe.

Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a nu se lăsa bezeaua.

Când compoziția blatului de tort cu cacao este omogenă, o răsturnăm ușor în forma de copt.

O nivelăm rotind forma ușor pe masa de lucru și o dăm la cuptorul preîncâlzit în prealabil.

Coacem blatul de tort la 180 de grade, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.

Nu deschidem ușa cuptorului decât după 15-20 de minute de coacere, pentru că s-ar stopa creșterea blatului.

Eu nu-l deschid decât la final, dar poate mai sunt cuptoare care nu coc uniform și necesită rotirea tăvilor.

Siropul îl preparăm prin fierberea apei cu zahărul, iar după ce se temperează ușor, adăugăm esența.

Pentru crema de ciocolată amăruie, rupem ciocolata în bucăți mici și o topim în frișca lichidă încălzită, amestecând continuu, până la omogenizare.

Nu este necesar ca frișca să atingă punctul de fierbere, ci doar să fie încâlzită, cât să se topească ciocolata.

Procedăm la fel și cu crema de ciocolată albă.

Lăsăm cremele să se răcească bine, apoi le mixăm pe fiecare în parte, împreună cu mascarponele și câte un praf de sare, pentru accentuarea gustului.

Adăugăm la fiecare cremă și esența.

Tăiem blatul de tort în trei părți, aproximativ egale.

Partea de jos, va veni deasupra tortului, pentru că de obicei este mai uniformă și putem orna tortul frumos.

Așezăm prima parte de blat pe platou și o însiropăm, apoi întindem 3/4 din crema de ciocolată amăruie.

Ne vom ajuta de pereții detașabili ai formei de tort, pe care îi vom strânge împrejurul tortului.

Însiropăm partea de mijloc a blatului de tort, pe care o așezăm deasupra cremei de ciocolată amăruie

Eu am așezat partea de blat peste baza formei de copt, am însiropat-o acolo și am răsturnat-o cu ușurință peste crema de ciocolată.

Întindem peste aceasta 3/4 din crema de ciocolată albă, apoi așezăm deasupra ultima parte de blat, însiropată.

La fel am procedat și cu aceasta, am așezat-o peste baza formei de tort și am însiropat-o, apoi am răsturnat-o peste crema albă, cu ajutorul bazei de la forma de tort.

Preparare jeleu de clementine

Stoarcem clementinele, fie cu storcătorul de citrice, fie cu ajutorul unui blender, apoi trecem sucul prin sită.

Adăugăm peste sucul rezultat: zahărul, amidonul și zeama de lămâie și fierbem compoziția rezultată, la foc mic, amestecând continuu cu o spatulă, până se îngroașă ca o budincă.

Lăsăm jeleul să se tempereze ușor, apoi îl întindem rapid, deasupra tortului.

Așezăm pe marginile tortului cu creme de ciocolată și jeleu de clementine, jumătăți de felii de clementine, apoi, după ce jeleul este complet răcit, decorăm tortul cu cremele oprite.

 

Dăm tortul cu creme de ciocolată și jeleu de clementine la rece, acoperit, până în momentul servirii.

Să vă fie de folos!

 

TIPS-URI

1

După stingerea focului, mai lăsăm blatul de tort în cuptor, câteva minute. Îl mai lăsăm și în formă alte câteva minute să se tempereze ușor(4-5 minute).

2

Este recomandat ca blatul de tort să fie preparat cu o zi înainte, pentru a se secționa frumos!

3

Ciocolata albă devine mai fluidă decât cea neagră după topire, deci reducem cantitatea de frișcă, pentru a nu ieși crema fluidă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu creme de ciocolata si jeleu de clementine" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Diplomat Montignac