"Bunatati pentru Craciun"!
Un tort facut cu drag pentru niste prieteni,in seara de Revelion!
Pentru blatul maro 1 si 2:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat adaugam esenta rom, mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 15 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata il scoatem cu ajutorul hartiei de copt pe un gratar mare si-l lasam sa se raceasca. Tava o vom folosi la celalalt blat si ca sa nu fie fierbinte am trecut-o printr-un jet de apa rece!!!
Pentru blatul galben:
Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Adaugam faina cu praful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam esenta de vanilie.
Compozitia rezultata o impartim in 2 si coacem fiecare parte, separat, in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt pentru 5-10 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Vom obtine 2 foi de pandispan mai subtiri fata de cele de cacao.
Pentru sirop:
Incalzim apa cu zaharul atat cat sa se topeasca tot zaharul, stingem focul si adaugam esenta de vanilie in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul.
Pentru piureul de zmeura:
Zmeura decongelata sau proaspata o punem inrt-un ibric pe arangaz impreuna cu zaharul si lasat pe foc pana se topeste zaharul, apoi o trecem printr-o sita pentru a scapa de seminte. Incalzim piureul rezultat, iar peste, adaugam gelatina hidratata in apa rece si scursa de apa, amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Pentru mousse-ul de ciocolata straciatella:
Hidratam gelatina in apa rece.
Laptele il incalzim bine, apoi il turnam peste ciocolata alba rupta bucatele, iar cand s-a racorit punem gelatina si amestecam.
Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra vanilat pana devine ferma si pufoasa, apoi o amestecam cu ciocolata alba.
La final punem ciocolata neagra taiata marunt.
Pentru mousse-ul de oreo:
Punem gelatina la hidratat in multa apa rece.
Intr-un ibric incalzim laptele impreuna cu vanilia pana ajunge la puncul de fierbere, apoi turnam in fir subtire peste galbenusuri (intr-un bol) si amestecam energic.
Rasturnam din nou laptele in ibric si punem din nou pe foc, amestecand continuu pana ce compozitia se umfla. Dam deoparte si adaugam ciocolata alba topita si cand se mai racoreste putin adugam si gelatina stoarsa bine de apa. Lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Separat mixam frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi adaugam compozitia racita impreuna cu biscuitii oreo sfaramati si omogenizam bine totul cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Asamblare: Tortul se monteaza intr-o tava mare cu pereti detasabili, sau improvizati ca mine :)
Blat maro, insiropam, mousse-ul de ciocolata straciatella (lasam jumatate de ora la frigider pana se intareste crema), blat alb, insiropam, pireul de zmeura (iar la frigider), celalalt blat alb, insiropam, mousse-ul de oreo (iar la frigider) si ultimul blat maro insiropat si acesta.
Dam la rece pana a doua zi!
Inainte de a scoate tortul de la frigider, ne ocupam de crema de branza:
Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine pufoasa, apoi adaugam, esenta de vanilie si crema de branza si mixam din nou pana obtinem o crema ferma si usor de intins.
Cu aceasta crema invelim tortul.
Pentru glazura:
Topim ciocolata si adaugam frisca lichida( putin cate putin)... atat cat sa obtinem o glazura lucioasa si usor de "manevrat" .
Ornam cu diverse fructe!