Desert tort Floare de Cires, cu glazura oglinda

de Ancutsa in Torturi, 10 Ian 2019 | 4040 vizualizari

 

Tort Floare de Cireş cu glazură oglindă în culoarea florilor de cireş şi decoraţiuni de ciocolată făcute de mine: o floare de cireş, rămurele si altele. Am adăugat şi nucă măcinată şi câteva perluţe de zahăr din comerţ.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 4 ouă,
  • 5 linguri făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 150 ml ulei,
  • Un praf de sare,
  • 5 g praf de copt,
  • Pentru crema de ciocolată şi cafea:
  • 120 ml frişcă lichidă,
  • 60 g ciocolată neagră,
  • 1 linguriţă rasă cafea,
  • O jumătate de linguriţă ness,
  • Pentru mousse de ciocolată albă:
  • 100 ml frişcă lichidă,
  • 50 g ciocolată albă,
  • 5 g gelatină,
  • 50 ml apă rece,
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apă,
  • 1 lingură zahăr,
  • Pentru glazura oglindă:
  • 150 g zahăr,
  • 75 ml apă,
  • 100 ml lapte condensat,
  • 150 g ciocolată albă,
  • 10 g gelatină hidratată în 50 ml apă rece,
  • colorant roşu alimentar,
  • Pentru decor:
  • Puţină ciocolată albă şi ciocolată cu lapte pentru decoraţiuni,
  • Perle de zahăr,
  • Nucă măcinată
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Floare de Cires, cu glazura oglinda:

 

 Blatul:

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă pe rând zahărul, gălbenuşurile, uleiul. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând de aici cu o spatulă,  omogenizând uşor, astfel încât compoziţia să rămână aerată. Se toarnă într-o cratiţă sau formă rotundă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 20 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

 Crema de ciocolată şi cafea:

Se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă împreună cu nessul şi cafeaua, având grijă să nu fiarbă, se toarnă într-un castron în care am mărunţit ciocolata neagră, se amestecă până se topeşte ciocolata, apoi se dă la frigider, până se întăreşte. Se amestecă un minut cu mixerul, până devine cremoasă şi fină.

 Mousse-ul de ciocolată albă:

Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur. Între timp, se pune gelatina la hidratat în apă rece. Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Se adaugă în ciocolata caldă încă, gelatina hidratată, se amestecă, se lasă un pic la răcit, se adaugă şi frişca bătută şi se omogenizează.

 Siropul

Se fierbe pe foc mic apa cu zahărul, până se topeşte zahărul (aprox 5 minute), nu l-am făcut dulce, pentru că avem destul zahăr la această reţetă.

 Asamblare:

Se taie blatul în două foi. Folosind o formă de copt cu inel detaşabil, un pic mai mare decât forma în care am copt blatul, se aşază prima foaie de blat, se însiropează delicat cu o pensulă, se întinde crema de ciocolată, se adaugă cealaltă foaie de blat, se însiropează şi ea.

Oricât aţi nivela tortul, nu va ieşi perfect, atunci este de preferat să folosiţi ori o formă de silicon, ori să puneţi de la început folie în jurul inelului detaşabil, pe interior, pentru a se nivela bine.

Se toarnă mousse-ul de ciocolată albă peste tort, îmbrăcându-l, apoi se dă la frigider câteva ore sau la congelator aprox. 2 ore.

 Glazura oglindă:

Se fierb, într-o crăticioară, zahărul cu 75 ml apă şi laptele condensat, până se dizolvă zahărul. Apoi se toarnă amestecul într-un vas în care am mărunţit ciocolata albă. Se adaugă gelatina hidratată înainte în 50 ml apă rece şi colorantul şi se amestecă. Se strecoară pentru că rămân bucătele de ciocolată netopite sau resturi de colorant.

Dacă o turnaţi lichidă (are acum aprox. 35 de grade), se va prelinge pe tot tortul. De aceea, consistenţa trebuie să fie cum e mierea sau ceara de la lumânare.

Se lasă bine la răcit (a mea a avut aprox 25 de grade), astfel încât să devină vâscoasă (dar nici prea groasă pentru că atunci nu veţi mai putea s-o turnaţi).

Dacă vi se îngroaşă prea tare glazura, aceasta se poate încălzi pe baie de abur înapoi până la 35 de grade şi apoi iar răcită dar numai atât cât să devină vâscoasă.

Se scoate tortul de la rece, se aşază pe un suport (eu am folosit o cupă de îngheţată cu picior) aflat într-o tavă (eu am folosit o tavă de tartă), apoi se toarnă glazura peste tort, excesul de glazură va cădea în tavă şi va putea fi refolosit, dacă e nevoie.

 Decorare:

Se îmbracă marginea în nucă măcinată şi se decorează cu ornamente din ciocolată, eu mi le-am făcut singură. Am adăugat şi perle de zahăr din comerţ.

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/tort-floare-de-cires-cu-glazura-oglinda.html

TIPS-URI

1

Oricât aţi nivela tortul, dupa ce adaugarea mousse-ului, nu va ieşi perfect, atunci este de preferat să folosiţi ori o formă de silicon, ori să puneţi de la început folie în jurul inelului detaşabil, pe interior, pentru a se nivela bine.

2

Dacă turnaţi glazura oglindă, asa lichidă (are acum aprox. 35 de grade), se va prelinge pe tot tortul. De aceea, consistenţa trebuie să fie cum e mierea sau ceara de la lumânare.

3

Glazura oglindă se lasă bine la răcit (a mea a avut aprox 25 de grade), astfel încât să devină vâscoasă (dar nici prea groasă pentru că atunci nu veţi mai putea s-o turnaţi).

4

Dacă vi se îngroaşă prea tare glazura, aceasta se poate încălzi pe baie de abur înapoi până la 35 de grade şi apoi iar răcită dar numai atât cât să devină vâscoasă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Floare de Cires, cu glazura oglinda" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort aniversar cu fructe de padure si crema de vanilie