Fasole ,,batuta"

de DIANA B in Mancaruri de post, 6 Noi 2011 | 8144 vizualizari

 

Bunica mea ii spunea ,,facaita" , regionalism moldovenesc , na ... ptr ca nu erau blendere si masina de tocat era rara in gospodariile rurale ( valeeeeei , va inchipuiti de ce vremuri va vorbesc , io ? sa fi trecut 100 de ani , poate mai mult ...) , la tocatul carnurilor folosindu-se securea si tocatorul de lemn , dar tare bune mai ieseau . Eu am ramas fara vasul-blender cu aceasta ocazie , asa c-a trebuit sa achizitionez unul nou , dar de data asta hand blender ...

 

INGREDIENTE

  • 500 g fasole alba
  • 100 ml ulei
  • 1 capatana de usturoi
  • sare
  • piper
  • bicarbonat de sodiu
  • boia dulce
  • 3-4 cepe
  • 200 ml suc de rosii
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole ,,batuta":

De cu seara se lasa fasolea la inmuiat , dupa ce s-a curatat de impuritati si s-a spalat bine . Intr-un vas incapator se da fasolea la fiert cu o lingurita de bicarbonat de sodiu . Se spumeaza si se schimba apa de 2-3 ori , depinde cat sunteti de rabdatoare si de cat tineti sa nu aveti probleme after . Cand este foarte bine fiarta , se scurge apa , se da fasolea prin masina de tocat sau se foloseste o presa , la fel de bine . Se sareaza si se adauga uleiul in firisor , ca la maioneza . Se piseaza usturoiul si se adauga in pasta de fasole , apoi piper dupa gust si-un praf de boia ptr aspect . Daca se doreste se poate face si un sos de ceapa , cam asa: ceapa se curata , se spala , se toaca foarte marunt si se da la calit in cateva linguri de ulei , intr-o tigaie cu capac ; spun cu capac , pentru  a nu se praji , protenjandu-ne stomacul . Cand este bine calita , se asezoneaza dupa gust si se adauga sucul de rosii . Cand s-a facut totul numai bine se adauga peste fasolea ,,chinuita" . Se serveste cu castraveti din otet , sau cu muraturi , ca tot e timpul lor .  

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole ,,batuta"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (18)

mamaieelena 1

19.11.2011, 08:57

buna,excelenta

VI 1

24.12.2019, 15:11

Rahela Velicu 1

27.06.2021, 08:54

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

pe 30.05 la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

pe 30.05 la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

pe 30.05 la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
"Icre" de fasole