Lebar de casa

de Ancutsa in Ficat, 27 Dec 2020 | 4423 vizualizari

 

Săptămâna aceasta, am pregătit împreună cu familia mea toba de casă și, odată cu aceasta, și lebărul. Astfel, am dat deoparte pentru lebăr puțină inimă fiartă pentru tobă și, separat, am fiert special pentru lebăr fleică și ficat. Am pus-o în maț de porc, din cele pentru cârnați, pentru că nu ne plac cele crețe, dar asta ține de gust, fiecare le face cum îi place.

"retete festive de iarna"

 

INGREDIENTE

  • 315 g fleică de porc,
  • 470 g ficat de porc,
  • 50 g inimă de porc,
  • Sare, după gust,
  • 4 foi de dafin,
  • Câteva boabe de piper negru,
  • 2 cepe,
  • 2 linguri ulei,
  • Opțional: 2 linguri untură,
  • Mațe de porc (pentru cârnați),
  • 2 linguri oțet
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lebar de casa:

 

Pui mațele în apă rece cu oțet o oră, apoi se spală cu apă caldă (în apă rece se strâng).

 Pui la fiert fleica de porc în apă cu puțină sare. Eu am fiert-o separat pentru că am avut mai multă și am făcut și tobă, însă dacă vrei să folosești puțină inimă la rețetă, poți fierbe inima în același vas cu fleica.

Separat, ficatul îl cureți de vene, îl speli bine, bine în apă rece și îl pui la fiert într-o oală cu apă rece și un praf de sare.

Îndepărtezi tot timpul spuma. După ce s-a limpezit apa, poți adăuga mirodenii în apa de la fleică. Eu am pus foi de dafin și boabe de piper.

Când ficatul este fiert (când îl tai, are o culoare frumoasă, nu mai e roșu), stingi focul și lași la răcit în apa în care a fiert, ca să nu-și schimbe culoarea. Îl poți scoate și pe o tavă dacă vrei să se răcească mai repede, însă ține cont că se mai oxidează marginile.

Toci mărunt cepele și le călești în puțin ulei, până capătă culoarea aurie. Lași la răcit.

 Odată fierte și răcite toate ingredientele, le dai prin mașina de tocat, folosind sita mică, pentru a obține o pastă fină. Amesteci (frămânți) cu o furculiță și potrivești de sare. Pentru că amestecul meu a fost uscat și mai avea nevoie de grăsime, am adăugat și puțină untură. Însă dacă ai o carne cu multă grăsime, nu mai e nevoie. Amesteci și vezi cum îți place. Umpli mațul de porc cu amestecul rezultat. Eu l-am porționat în 4, pentru a le depozita mai ușor ulterior.

Fierbi acum lebărul în apă (curată) 15-20 de minute. 

Îl scoți pe o tavă și îl lași la răcit. Îl depozitezi în frigider ambalat în hârtie de copt pentru a se păstra bine.

  

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/12/lebar-de-casa.html

TIPS-URI

1

Dacă vrei să-l porționezi în bucăți mai mici, asigură-te că ai legat bine capetele, ca să nu iasă umplutura la fiert (eu am pregătit un maț mai mic și nu am mai putut să-l leg și a ieșit un pic din umplutură, dar nu e o problemă așa mare).

Daca ti-a placut reteta noastra "Lebar de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Drob din ficat si piept de pasare