Nu știu dacă îmi place mai mult mazărea, ca atare, sau combinația cu frigănele, dar, în tot cazul, e ceva foarte gustos.
Se alege mazărea, se spală și se pune la fiert.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hărtie, se taie peștișori și se călește puțin în ulei.
Morcovul și țelina se curăță, se spală, se taie mai mare în forma dorită și se pun la călit, peste ceapă.
Roșia se spală, se curăță de semințe, se taie și se pune și ea, odată cu usturoiul tăiat în feliuțe subțiri, în cratița în care sunt celelalte legume la călit. După 3-4 minute, se toarnă două pahare de apă peste legume și se lasă la foc mic, să fiarbă înăbușit.
Când mazărea a fiert, se strecoară de apă și se pune în cratiță la fiert, peste celelalte legume. Se adaugă o lingură de pastă de tomate și se condimentează cu sare și piper, după care se mai lasă cratița pe foc încă 5-7 minute, având grijă ca sosul să nu scadă de tot.
Se taie 3-4 felii de păine sub forma unor crutoane puțin mai mari. Se bate 1 ou cu sare și piper. În tigaia cu ulei încins, se pun la prăjit, pe ambele fețe, bucățelele de pâine îmbibate în ou.
Când mâncărica de mazăre este gata și sosul a mai scăzut, se acoperă cratița cu un capac, se mai lasă un sfert de oră să se răcorească, după care se poate servi, cu mărar tăiat fin și cu mini frigănelele pregătite.
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ci aveți grijă să se înmoaie doar puțin. Astfel va da mâncării un gust dulceag, foarte plăcut.
2
Faceți mini friganele pentru această mâncare.
3
Nu prăjiți prea tare friganelele, ca să nu capete un gust amar.
4
Aveți grijă ca sosul să nu scadă complet. La nevoie, mai adăugați puțină apă.