Muschiuleti de vita cu sos bordelaise

de Lia_ in Vita, 17 Ian 2014 | 11220 vizualizari

 

Supa concentrata din carne si legume ramasa de la o uriasa salata de boeuf, am scazut-o pana la cca. o cana si jumatate si cu aceasta am inlocuit cu succes demi-glace-ul pe care trebuia sa il pun in sosul bordelaise, un sos din vin, probabil cel mai gustos pe care l-am mancat vreodata la o friptura. Friptura din carne de vita eu stiam sa o prepar inabusita indelung ca sa fie bine patrunsa. Sotul meu renuntase la acest fel de mancare pe motiv ca este prea inecacioasa. La Ioana Cocian am vazut ca ea o frige maxim 5 minute pe fiecare parte. Cand a gustat-o m-a intrebat daca am cumparat eu alta carne, mi-a spus ca, in sfarsit mananca o friptura care sa ii placa. Este suculenta si cu gust. Desigur, carnea este una tanara, deschisa la culoare asa cum se vede in pozele din timpul prepararii.

 

INGREDIENTE

  • PENTRU FRIPTURA
  • 500 g muschi vita
  • 1 lingura piper negru boabe
  • sare de mare
  • 2 fire rozmarin (am pus de la plic)
  • PENTRU SOSUL BORDELAISE
  • 1/2 cana vin rosu sec (Pinot Noir, Merlot)
  • 1 fir cimbru
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingura ceapa rosie tocata
  • 1/2 lingurita piper negru boabe
  • 3 linguri cu varf demi-glace (am inlocuit cu 1+1/2 cana supa concentrata)
  • 1 lingurita rasa amidon (sau faina)
  • 2 linguri unt rece
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Muschiuleti de vita cu sos bordelaise:

PREPARARE FRIPTURA

1.Intr-un mojar se striveste piperul negru cu sarea de mare daca este boabe. Se adauga rozmarinul tocat marunt. Se imprastie acest amestec pe blatul de lucru.

3.Se taie muschiul de vita felii de 3 cm grosime daca este mare. Eu am gatit cu muschiuleti, n-a mai fost cazul. Se trec feliile prin condimentele de pe masa.

3.Se incing 3 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga feliile de vita (cate 2-3 o data, nu le inghesuiti in tigaie). Se prajesc pe prima parte 5 minute, apoi se intorc si se se prajesc 4 minute si pe a doua parte.

Daca o doriti carnea in sange: 2.5 minute/parte sau varianta mediu facuta, sa ramana roz la mijloc: 4 minute/prima parte si 3 pe cealalta parte.

4.Prajiti restul de carne daca a ramas. Se scoate carnea pe o farfurie si se acopera cu folie de aluminiu pana e gata sosul.

PREPARARE SOS BORDELAISE

1.Se pun: vinul, ceapa, cimbrul, dafinul si piperul boabe intr-o craticioara la fiert. Se fierb la foc mediu pana vinul scade aproape de tot (raman cam 2 linguri).

2.Se adauga demi-glace si amidonul/faina dizolvata intr-o lingura de apa si se amesteca pana se dizolva complet si sosul ajunge la fierbere. Se fierbe 2 minute din acel moment.

Eu am pus supa concentrata si am scazut-o la jumatate, spre final am adaugat amidonul dizolvat.

3.Daca doriti un sos mai legat, mai adaugati amidon/faina.

4.Se strecoara sosul si se pune pe foc mic (eu nu l-am strecurat). Se adauga in sos untul taiat cubulete, pe rand, fiecare transa adaugandu-se cand transa anterioara se dizolvata complet.

5.Se gusta sosul de sare si se adauga daca e cazul (nu este cazul, demi-glace sau supa sunt deja sarate).

6.Se serveste muschiul cu piure de cartofi si stropit cu sosul bordelaise.

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Daca muschiul este mai maricel, se taie felii de 3 cm grosime.

2

Puteti folosi vin de tara si tot bun va fi. Am probat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Muschiuleti de vita cu sos bordelaise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

Lia_ 1

19.01.2014, 07:50

Crristinicilor, Roxana

bucataras, alaturi merge un vin dintr-acela care iti placea tie

Alexandra Burz 1

22.01.2014, 23:45

super bun

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 15:26

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Vita cu sos si piure de cartofi in vasul Zepter