Pentru ca de luni intram in postul Sf.Maria m-am gandit ca aceasta reteta este binevenita.
Morcovul se curata si se da prin razatoare,ardeiul gras se taie cubulete,ceapa se taie marunt.Intr-un vas in care am pus uleiul (mie orezul imi place mai gras si atunci folosesc mai mult ulei)se adauga legumele de mai sus si se lasa pana se inmoaie bine, avand grija sa amestecam din cand in cand.
Spalam orezul si il adaugam peste legume.Amestecam bine si adaugam apa.
Teoretic la 1 cana de orez se pun 3 cani de apa dar practic am observat ca asta depinde si de felul orezului iar daca folosim mai multe legume atunci cantitatea de apa se mareste.
Dupa ce am adaugat apa ,potrivim de sare si tinem pe foc(acoperind vasul cu un capac) circa 10 min. pana cand orezul incepe sa se umfle. Tranzvazam apoi totul intr-un vas de ceramica si dam la cuptor.
Tin sa precizez pentru cine nu stie ca este de preferat ca in orez sa nu se amestece cu lingura ci rotind stanga-dreapta vasul in care se afla acesta.
Intre timp spalam maslinele si le punem la fiert intr-o oala cu apa .Lasam cateva minute la fiert(circa 5 min.) dupa care scoatem maslinele cu ajutorul unei palete si inainte cu circa 5 min. de a fi gata orezul le adaugam peste acesta.
Scoatem din cuptor,asezonam cu marar verde din belsug si servim ca atare sau drept garnitura alaturi de o fripturica.
Pofta buna!