Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale

de bucatarasa in Piine, 10 Aug 2024 | 1686 vizualizari

 



Painea cu secara si seminte este o alegere excelenta pentru cei care cauta o varianta mai sanatoasa si hranitoare a painii traditionale. Secara adauga o aroma distincta si un continut bogat de fibre, ceea ce o face sa fie mai satioasa si benefica pentru digestie. Semintele, cum ar fi cele de floarea-soarelui, in, dovleac sau susan, nu doar ca imbunatatesc gustul, dar adauga si un plus de nutrienti, inclusiv proteine, grasimi sanatoase si minerale esentiale. AceastaPaine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale este perfecta pentru micul dejun sau pentru a fi servita alaturi de supe, salate sau branzeturi.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale
  • 300 g faina de secara
  • 200 g faina alba de grau
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 350 ml apa calduta
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 50 g seminte mixte (floarea-soarelui, in, dovleac, susan)
  • Optional: 1 lingura de miere pentru un gust usor dulce
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale:

Cum se prepara Paine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale

Pregatirea drojdiei:
Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu zaharul si 100 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea 10 minute, pana devine spumos.

Prepararea aluatului:
        Intr-un bol mare, amesteca faina de secara si faina alba de grau cu sarea si semintele.
        Adauga drojdia activata, uleiul de masline si restul de apa calduta (si mierea, daca o folosesti).
        Framanta aluatul pana devine omogen si elastic. Aluatul va fi mai lipicios decat cel din faina de grau, dar nu adauga prea multa faina suplimentara pentru a nu-l face prea dens.
        Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.

Modelarea painii:
        Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe o suprafata usor infainata si framanta-l usor pentru a scoate aerul.
        Modeleaza aluatul in forma dorita (paine rotunda sau alungita) si transfera-l intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei.
        Acopera-l din nou si lasa-l sa creasca inca 30 de minute.

Coacerea:
        Preincalzeste cuptorul la 220°C.
        Unge painea cu putina apa si presara deasupra seminte pentru un aspect decorativ si o textura crocanta.
        Coace painea timp de 10 minute la 220°C, apoi redu temperatura la 190°C si continua coacerea inca 30-35 de minute, pana cand painea este bine coapta si suna a gol cand este batuta pe partea de jos.

Racirea:
        Scoate painea din cuptor si las-o sa se raceasca pe un gratar inainte de a o taia.

Painea cu secara si seminte este delicioasa si sanatoasa, perfecta pentru a fi savurata in orice moment al zilei alaturi de unt de casa.

Recomandam si paine de secara sau paine integrala de casa

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

3137 puncte

Rocsi

1480 puncte

MotanLaOale

1083 puncte

mirela0911

1000 puncte

mena29

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Foccacia