Pentru ca suntem pe meleaguri unde painea din comert este dulce, fac painica acasa si este foarte gustoasa. V-o recomand :
Punem faina intr-un vas mai marisor, facem o gaura la mijloc si adaugam cele 2 cani de apa calduta ( atentie sa nu fie fiarta pentru ca se opareste faina si nu va mai creste ), in care am dizolvat si drojdiuta.
Adaugam apoi uleiul si sarea si amestecam ( eu folosesc un tel la inceput, apoi o lingura, iar cand coca incepe sa se lege o framant cu mana), pana nu se mai lipeste;( aluatul trebuie sa fie potrivit, nu foarte vartos ).
Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina. Dupa ce a crescut, se adauga putina faina si se framanta iar ca sa descreasca aluatul, (daca doriti puteti sa o si trantiti de cateva ori ca fie mai afanata) dupa care se modeleaza in forma dorita in tava pregatita in prealabil. Se lasa iar la crescut, se unge usor painica cu ulei de masline , dupa care o introducem in cuptorul incalzit cu cateva minute inainte. Eu coc painea la 170 grade C in jur de o ora si jumatate.
Cand s-a rumenit dedesubt se scoate din cuptor , se stropeste cu putina apa rece ( atentie ca frige !!! ) si se acopera cu un prosop curat si se lasa asa pana se inmoaie coaja ( 15 - 30 min ).
Din aceasta compozitie rezulta : o paine in tava rotunda (23-24 cm), sau in tava normala de cuptor 2 franzele cu lungimea de 40 cm. Depinde de imaginatia si tavile fiecaruia.