O paine incredibil de pufoasa cu o coaja crocanta dar in acelasi timp moale, cu gust aromat datorita uleiului de palmier, decorativa foarte zic eu...o incantare pentru masa de zi cu zi nu numai pentru cea de sarbatoare...( reteta personala)
1. Cernem faina in vasul de framantat, adaugam sarea pe margini, facem o mica gropita in mijloc si punem drojdia , deasupra zaharul, apoi uleiul si incepem sa framantam adaugand cate putina apa pana o punem pe toata.
2. Nu framantam mult, doar cat sa obtinem un aluat elastic si moale.
3. Acoperim cu o folie si un servet curat si lasam la dospit o ora pana isi dubleaza volumul.
4. Rasturnam aluatul pe masa de infainat si modelam trei snururi lungi de aprox. 50 cm.
5. Le impletim ca pe cosite.
6. Rupem capetele si indreptam cositele care formeaza un arc de cerc.
7. Asezam cositele pe hartie de copt direct in vasul de paine( eu am folosit vasul roman rotund)
8. Din capete facem o biluta de aluat pe care o impartim in trei snurulete mai mici pe care le impletim din nou ca pe cosite.
Le asezam sub cositele mari.
9. Lasam la crescut la loc cald acoperind vasul cu un servet.
10. Cand au crescut pana in buza vasului ungem cu lapetele( caldut) amestecat cu galbenus si dam la cuptor la 200 grade pentru 30 de minute. In functie de cuptor daca inca nu etse coapta reducem temperatura la 180 grade si ma lasam inca zece minute.
Servim cu mare placere dupa ce am lasat la racit pe un gratar...