Pare intimidant, dar nu e :) Deşi are mai multe etape, această reţetă utilizează operaţiuni simple, iar rezultatul este impresionant.
1. Feliile de vinete se coc pe grill, se sărează şi se pulverizează cu ulei de măsline, apoi se lasă deoparte.
2. Într-o tigaie, se călesc ciupercile şi ceapa, până când devin aurii; apoi se adaugă pasta de tomate şi apa şi se lasă la foc mic circa 20 minute.
3. Între timp, se pune un vas cu apă şi sare la fiert. Când dă în clocot, se introduc pastele şi se fierb până aproape de „al dente”, pentru că ele se vor mai coace în cuptor. Se scurg şi se lasă deoparte.
4. Se adaugă în sos mazărea, morcovii şi porumbul şi se mai fierbe, la foc mic, 10 minute. Dacă sosul devine prea gros, se mai adaugă puţină apă din vasul în care s-au fiert pastele. Se asezonează cu sare, piper (după gust) şi frunzele de busuioc tocate. Se amestecă sosul cu pastele, brânza telemea şi jumătate din parmezan.
5. Se încălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.
6. Se unge o formă termorezistentă (diametrul de 15 cm) cu ulei şi se tapetează cu hârtie de copt. Se aşază feliile de vinete în interiorul formei, în aşa fel încât să îmbrace baza şi pereţii, marginea lor rămânând liberă. Se pune compoziţia în formă, apoi se acperă cu marginile vinetelor. Deasupra se aşază încă 1-2 felii.
7. Se coace la foc mediu timp de 30-40 minute.
8. Se lasă să se odihnească minim 15 minute înainte de a se scoate din formă. Se serveşte cu parmezan ras deasupra.