Astazi 6 februarie este Ziua nationala in Noua Zeelanda - Ziua Waitangi.
Cu aceasta ocazie va prezint desertul lor traditional- prajitura Pavlova- un deliciu.
Pavlova este o prajitura devenita traditionala in Australia si Noua Zeelanda, tari ce isi disputa originea desertului. Este un desert usor, avand o baza de bezea umpluta cu frisca si ornata de obicei cu fructe de padure sau kiwi.
Prajitura a fost creata ca un omagiu adus balerinei Anna Matveyevna Pavlova, in timpul turneelor ei din anii 1920, in Australia si Noua Zeelanda. Desi reteta este relativ noua, nu se stie cu certitudine cine este inventatorul ei.
Conform biografiei Annei Matveyevna Pavlova, scrisa de Keith Money, desertul a fost creat de catre chef-ul unui hotel din Wellington, Noua Zeelanda, in 1926, cand celebra balerina era in turneu. Forma prajiturii ar fi inspirata din costumatia ei de scena.
Tot din 1926 dateaza si o reteta de meringue (bezea) cu umplutura de fructe, publicata de E. Futter intr-o carte de bucate din Noua Zeelanda, reteta foarte asemanatoare cu Pavlova.
Conform prof. Helen Leach, antropolog culinar la Universitatea din Ontago, Noua Zeelanda, prima reteta care sa contina atat ingredientele cat si numele actualei prajituri Pavlova, a fost publicata in 1929 in Revista rurala a Noii Zeelande.
De cealalta parte, australienii afirma ca Pavlova ar fi fost inventata in 1935 de catre chef Herbert Sachse, la hotelul Esplanade din Perth, fiind initial o prajitura consumata la ceaiurile de dupa-amiaza. Numele desertului ar fi fost stabilit in cadrul unei reuniuni unde a fost servita iar unul dintre oaspeti ar fi afirmat: „Este la fel de usoara ca Pavlova”.
sursa: foodstory.stirileprotv.ro
Bezea :
Frisca :
200-300 g fructe de padure 1 kiwi din Noua Zeelanda :)
Amestecam zaharul pudra cu zaharul tos si cu cel vanilat.
Bateti spuma albușurile de ou adaugand treptat zahărul.
Ne oprim atunci cand avem o compozitie ferma, lucioasa, care nu curge din castron cand il inclinam.
Punem bezeaua într-un posh- sac de patiserie.
Tapetam o tava cu hartie de copt.
Facem un cerc de cca 18 cm, apoi trasam si ridicam marginile.
Dam la cuptorul preincalzit la 110°C pentru 1h10- 1h20 minute.
Lasati-o sa se raceasca in cuptor.
Mixam smantana intai usor, apoi la viteza mai mare cat sa se intareasca un pic.
Adaugam treptat zaharul si vanilia si mixam in continuare pana obtinem o crema care se tine bine.
Păstrați la rece.
Montare:
Puneti un strat fin de frisca , acoperiti cu fructe de padure.
Depuneti restul de frisca si decorati cu fructe de padure si cu kiwi-ul neo-zeelandez.
Puteti servi .
Poftă bună !!!
1
se poate pune si crema de vanilie- acoperiti apoi cu frisca