Dupa reteta clasica de "galette des rois" in forma de soare - vezi aici va propun de data aceasta o varianta "buchet de flori" cu frangipan si fructe de padure.
Crema de vanilie: folositi numai jumatate sau dublati cantitatile de mai sus
Incepem cu crema de vanilie:
Se pune la-ncalzit laptele cu 15 g de zahar si vanilia.
Frecam galbenusul de ou cu restul de zahar, adaugam amidonul si amestecam bine.
Se toarnă deasupra laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.
Se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.
Luati de pe foc si lasati sa se raceasca- amestecati din cand in cand.
Intre timp frecati untul cu zaharul, adaugati oul si pudra de migdale.
Adaugati crema de vanilie racita, fructele de padure si amestecati. Lasati la rece 30 de minute.
Intindem aluatul.
Decupam 8 discuri.
Plasam 4 discuri pe o hartie de copt. Punem cremă frangipane în mijlocul fiecarui disc.
Cu un penson ungem marginile cu ou batut sau cu apa .
Ascundem figurina şi acoperim cu discurile ramase. Sudam marginile.
Cu aluatul ramas facem, foi, petale, tija si decoram.
Ungem compozitia cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de lapte rece.
Putem apăsa maginile cu o furculiţă ca să se lipească bine si trasa linii sau forme cu dosul unui cutit.
Punem placinta 20 minute la rece până se încinge cuptorul, apoi coacem timp de 10 minute la 200°C apoi reducem la 180°C si coacem inca 10 de minute.
Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).
Cine gaseste figurina este regele zilei. Vive le roi !!!
Pofta Buna !!!!!
1
Crema frangipane este un amestec de crema de vanilie si de crema de migdale.