Un aperitiv care noua ne place foarte mult, mai ales cald.....
Jumarile le dam prin masina de tocat cu ciurul mijlociu.
Intr-un vas punem 600 gr faina ,1 lingurita sare, 4 galbenusuri 160 gr jumari macinate, 200 gr untura, si 400 ml smantana . Cei 30 gr drojdie ii dizolvam in 50 ml apa calduta si adaugam la ingredientele de mai sus. Incepem sa framantam pana se omogenizeaza aluatul.
Suprafata de lucru o presaram cu faina , aluatul il scoatem din vasul in care l-am framantat si dam cu el de suprafata de lucru cu toata puterea de circa 10 ori (astfel aluatul nu trebuie atat framantat si terminam treaba mai repede ).
Dupa ce ne-am descarcat nervii pe aluat presaram din nou cu un pic de faina suprafata si intindem aluatul la o grosime de circa 1 deget sub forma dreptunghiulara sau patrata (cum nimeriti ...) . Impaturim , latura dinspre noi o ducem pana la mijlocul aluatului , latura opusa ei o aducem peste latura pliata pana o acoperim . Acum latura din dreapta o aducem pana la mijloc apoi peste ea pliem latura din stanga. Am pliat si intindem aluatul iarasi la grosimea de 1 deget .
Concluzie :Intindem aluatul de 3 ori una dupa alta dupa ce am pliat , apoi la a 4 -a intindere lasam aluatul de 2 degete grosime , o crestam la suprafata cu un cutit si apoi o decupam . Asezam pogacelele decupate in tavi si le lasam sa dospeasca in tavi circa 1 ora si jumatate. Le ungem deasupra cu ou si dam tava in cuptorul preincalzit (porniti cuptorul cu circa 15 minute inainte) unde vom coace pogacelele la foc mare circa 5 minute(180 grade) apoi reducem intensitatea focului la 150 de grade C.
Se tin la cuptor pana devin aurii deasupra, bine rumenite.
Pofta mare