Prajitura "Albinita"

de Carmen_g in Prajituri, 31 Ian 2012 | 12004 vizualizari

 

Albinita, este o prajitura delicioasa, care se topeste in gura de buna ce e. Nu cred ca are nevoie de prea multe prezentari, pentru ca este destul de cunoscuta. Azi va prezint varianta mea de Albinita :D

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 600 g faina
  • 1 ou
  • 200 g zahar
  • 6 linguri lapte
  • 50 g ulei
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita bicarbonat de amoniu
  • Pentru crema:
  • 250 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 180 g zahar
  • 1 lingura miere
  • 80 g gris
  • 200 g unt
  • dulceata acrisoara ( eu am avut gem de prune)
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Albinita":

Pentru foi: Oul, zaharul, uleiul, mierea, bicarbonatul si 2 linguri de lapte, se pun intr-o cratita pe aragaz la foc mic. Se amesteca incontinuu pana compozitia se inchide la culoare.  Se ia de pe foc, se adauga celelalte 4 linguri de lapte rece, dupa care se incorporeaza treptat faina, si se framanta bine.

Aluatul se imparte in 4 parti egale. Dosul unei tavi se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu faina( sau se poate pune hartie de copt) dupa care o parte din aluat se intinde pana ajunge la dimensiunea tavii. Se pune in cuptorul preincalzit, si se coace in aproximativ 6-7 minute. Cand se scoate din cuptor foaia e inca moale, dar dupa aproximativ 1 minut, se intareste si devine casanta. Trebuie manevrata cu grija sa nu se sfarame.
La fel se procedeaza si cu celelalte 3 foi.

Pentru crema: Laptele, zaharul si mierea se pun la fiert. Cand da in clocot se adauga grisul in ploaie amestecandu-se incontinuu pana se ingroasa. Se lasa deoparte pana se raceste.
Cand a ajuns la temperatura camerei, se adauga untul si vanilia. Se amesteca bine pana devine o crema spumoasa.

Ansamblarea prajiturii: Peste prima foaie se pune jumatate din crema de gris si se niveleaza. Urmeaza a doua foaie peste care se intinde gemul in strat uniform. Peste a 3-a foaie se pune celalta jumatate de crema. Deasupra se pune ultima foaie.

Se tine o zi la loc racoros, pana se fragezesc foile. Inainte de a portiona prajitura, se pudreaza cu zahar.

E ataaaaat de buna. O mancam cu mare pofta, si intotdeauna fac cate 2 portii, sa fiu sigura ca ajunge:)))

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Albinita"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prăjitură „Flori de cireş”