Este o prajitura cu doua blaturi, nuca, visine si multa crema de ciocolata pe care am preferat sa o dispun pe verticala, sa ies putin din sfera clasicului.
A iesit un deliciu!
Pentru blatul n. 1, batem albusurile spuma cu putina sare, folosind telul sau mixerul, apoi adaugam treptat zaharul, apa minerala, uleiul, esenta si galbenusurile, unul cate unul.
Adaugam treptat faina amestecata cu cele doua linguri de cacao si praful de copt.
Tapetam o tava cu hartie de copt, sau o ungem cu ulei cum am facut eu din lipsa de hartie( eu am folosit o tava de dimensiunile 26/40 cm), turnam compozitia in ea si nivelam, apoi presaram deasupra, visinele fara samburi si scurse din compot.
Pentru blatul nr. 2, batem albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul, apoi nuca amestecata cu faina.
Nu trebuie sa macinam nuca prea fin, mai lasam si bucati mai mari sa se simta prin blat cand mancam.
Asezam cu o lingura blatul nr. 2 peste blatul nr 1 in tava si nivelam, apoi dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade, dar nu uitam nici de testul cu scobitoarea.
Pentru crema, rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas peste frisca lichida.
Adaugam un varf de cutit cu sare si punem vasul la foc incet, amestecand continuu pana la topirea ciocolatei.
Eu am avut ciocolata putin amaruie.
Cand s-a topit ciocolata adaugam uleiul si cele 3 galbenusuri si omogenizam bine pe foc, mai lasam cateva secunde si stingem focul.
Dam crema la rece pana se raceste si blatul( aproximativ o ora).
Cand blatul este racit, decupam marginile si le indepartam, taiem fasii subtiri de blat, cam de 3 cm si le indepartam putin una de alta sa se creeze spatii intre ele.
Punem gelatina la hidratat in zeama de compot, iar cand isi dubleaza volumul o diluam pla foc incet mestecand continuu.
Bagam mixerul in crema racita si amestecam cu gelatina fierbinte, apoi turnam imediat crema peste prajitura si nuvelam frumos cu lama unui cutit.
Dam tava la rece, apoi portionam astfel incat partea cu ciocolata sa ramana la mijlocul portiilor de prajitura. Se creeaza astfel litera "T" ciocolatoasa.
1
Se poate insiropa prajitura cu zeama de la compot, ramasa.
2
Pentru doritorii de ciocolata multa se pot dubla cantitatile pentru crema(asa cum voi face si eu data viitoare).