prajitura cu vanilie cu sursa de inspiratie Laura Adamache : am combinat 2 retete si anume mare parte din ‘’Torta della nonna’’
http://www.lauraadamache.ro/2008/03/torta-della-nonna.html
(crema de vanilie, putin din blat ) si bezeaua cu nuca de cocos din reteta de ‘’prajitura de vanilie cu bezea cu nuca de cocos’’ http://www.lauraadamache.ro/2011/05/prajitura-de-vanilie-cu-bezea-de-cocos.html
Prepararea aluatului:
Se va face aluatul amestecand ingredientele intr-un vas nemetalic si se va imparti in 2 bile, una putin mai mica decat cealalata. Mixam galbenusurile amestecate cu zaharul cu pudra de vanilie si untul la temperatura camerei pana se omogenizeaza. Apoi adaugam si piureul de dovleac. Adaugam cate putin din amestecul de faina, praful de copt cu sofran, miezul de nuca macinat, biscuitii macinati si un varf cutit sare. Framantam pana obtinem un aluat compact pe care-l invelim in folie de plastic si il bagam la frigider pentru cel putin ½ ora.
Crema de vanilie (exact reteta Laurei Adamache decat ca nu am pus coaja de lamaie si am folosit o pastaie de vanilie in loc de zahar vanilat)
Frecam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul apoi adaugam faina. Punem laptele la incalzit impreuna cu bobitele de vanilie din pastaie. Cand este fierbinte, il luam de pe foc si il adaugam treptat din compozitia de galbenusuri si se amesteca pana la omogenizare. Il punem din nou pe foc mic si amestecam incontinuu pana se ingroasa ( cca 15 minute). Stingem focul si o lasam sa se raceasca acoperind deasupra cu o folie de plastic ca sa nu faca pojghita/cojita.
Bezea cu cocos:
Mixam albusurile, la temperatura camerei, cu un varf de cutit de sare si cand incepe sa se formeze spuma, incepem sa adaugam treptat zaharul si zaharul vanilat si mixam pana ce obtinem o bezea compacta dupa care renuntam la mixer si incorporam nuca de cocos treptat, amestecand usor, de jos in sus cu o lingura de lemn.
Bilutele pufoase de ornament:
Se face un amestec din ingredientele mentionate si se toarna in tavita de silicon cu forme mici de trandafirasi /bilute daca aveti.Daca nu coaceti intr-o tava normal si decupati apoi cerculete cu o unealta de scos cotorul de la mar (dupa ce s-a copt evident).
Asamblare si etape:
1.se face intai aluatul si cat sta la rece se prepara crema de vanilie; se pune o foaie de aluat pe tava neunsa -ca are destul unt aluatul, se toarna crema de vanilie, se decupeaza niste triunghiuri de aluat si se pun deasupra cremei;Se da la copt la cuptorul preincins pana se rumeneste cam 35 minute.
2.se prepara bilutele pufoase pentru décor cat sta la cuptor prajiturica;
3.Se scoate prajiturica si se lasa sa se raceasca timp in care coacem bilutele rapid.
4.Cat se coc bilutele pregatim bezeaua cu nuca de cocos.
5.Cand scoatem bilutele sa se raceasca coacem bezeaua.
6.Cand e gata si bezeaua si bilutele lasam totul sa se raceasca si (optional )caramelizam rapid nucile in maxim 1 minut.
7.Topim ciocolata neagra si o punem in sprit/o punga mai groasa taiata la varf putin.Pe o hartie de copt trasam cu un sprit /punga forme ca de pastaie de vanilie, e foarte usor.Dam la rece cateva minute.
8.prajiturica racita se orneaza in mijloc de tot cu orhideea facuta din petale de bezea cu nuca de cocos si buline de dovleac copt sau putin piure de dovleac copt/fiert.Apoi de jur imprejur stau nucile caramelizate,iar ‘’pastaile de vanilie’’ din ciocolata neagra in mijloc.
Se da la rece macar o ora si se papa
1
biscuitii folositi este bine sa fie din cei mai granulati, cum sunt cei digestivi;*bulinutele pufoase de la décor sunt absolut optionale, daca nu aveti prea mult timp puteti sa lasati decorul si asa mai simplu, oricum va fi delicioasa prajiturica.