Un somon delicios, perfect aromat, tras in sos de vin si ghimbir...alaturi de o garnitura de cartofi aurii cu usturoi , rozmarin si salvie...va deschid invitatie in special iubitorilor de peste, la cina cu rasfat :)
Somonul spalat si zvantat se taie in bucati.
Intr-o tigaie incingem uleiul, topim in el untul, adaugam ghimbirul razuit pe razatoarea fina si usturoiul zdrobit. Dupa un minut, punem mustarul, coaja de lamaie zaharul si stingem cu vin, amestecand continuu, urmeaza condimentele, sarea si piperul. Punem si bucatile de somon si le intorcem pret de 3 minute pe toate partile in sos la foc iutel.
Intr-o tavita mica punem bucatile de somon scoase pe rand si deasupra turnam sosul din tigaie. Stropim cu zeama de lamaie. Dam la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.
Intre timp fierbem cartoful taiat bucati mai maricele in apa cu ulei de masline si rozmarin. Nu mai mult de 15 minute. Scoatem cartoful cu o paleta si-l asezam intr-un vas de Jena. Punem deasupra oregano, salvie, turmeric, sare, piper si usturoiul zdrobit. Ii amestecam usor. Deasupra vom pune bucatele de unt si o crenguta de rozmarin. Dam la cuptor cartofii impreuna cu somonul pana sunt rumeniti.( in maxim 15 sau 20 de minute sunt gata) Mie somonul intotdeauna imi place putin mai rumenit insa daca-l doriti mai putin copt lasati-l cu 10 minute mai putin la cuptor.
Servim somonul cu garnitura de cartofi alaturi.
Decoram cu o crenguta de rozmarin si lamaie.