Am pregătit acest Reteta de tort cu zmeura si ciocolata cu ocazia zilei onomastice a fetiței mele (pe care o cheamă și Andreea). A fost foarte apreciat și a dispărut imediat din farfurie.
Poate fi pregătit cu orice fruct preferați. În combinație cu ciocolata iese un deliciu.
Eu folosesc puțin zahăr în compoziție, pentru că preferăm deserturile mai amărui și pe cele acrișoare. Dacă vă plac deserturile dulci, puteți să mai adăugați zahăr în creme.
Ingredientele necesare sunt: ciocolata, cafea, chefir, ulei, oua, faina, zahar, smantana, mascarpone, zmeura.
Iata cum se prepara Reteta de tort cu zmeura si ciocolata
Se încălzește smântâna pentru frișcă (200g) până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet, apoi se pune în frigider pentru 2 ore.
Pentru blat:
Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 55g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaua, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.
Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 40-45 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie partea mai bombată și se îndreaptă blatul.
Se pune zmeura într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Eu am folosit zmeură congelată. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 320g de sos.
Jeleul:
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă rece și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu 200g din sosul de zmeură. Se tapetează o craticioară de 18cm cu folie alimentară și se toarnă jeleul și se dă la rece pentru 2-3 ore.
Crema de zmeură: Se mixează crema mascarpone cu zahărul măcinat și smântâna pentru frișcă până când devine fermă compoziția. Se toarnă sosul de zmeură rămas (120g) peste cremă și se omogenizează.
Se hidratează 6g gelatină în 30 g apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste restul cremei și se omogenizează.
Se pune blatul pe un platou și se pune un inel reglabil de 18 cm în interior și se toarnă crema de zmeură în interior. Eu am tapetat inelul cu folie de acetat. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.
Crema de ciocolată:
Se mixează crema mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Se adaugă 400g smântână pentru frișcă și se mixează lejer. Se adaugă crema de ciocolată neagră și se omogenizează compoziția cu o spatulă.
Se scoate platoul de la frigider. Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă. Se scoate jeleul de la frigider, se îndepărtează folia alimentară și se transferă cu grijă deasupra cremei de zmeură. Se pune un inel reglabil în jurul blatului și se toarnă crema de ciocolată în interior) în jurul cremei de zmeură și deasupra jeleului. Se dă platoul la rece pentru 2-4 ore sau preferabil peste noapte. Se scoate platoul de la frigider. Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Pentru ornat, se încălzesc 80ml smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort. Se mixează crema mascarpone (150g) cu smântâna pentru frișcă (220g) și zahărul și se ornează tortul.
Se decorează tortul, după imaginație, cu fructe.
Se lasă la rece pentru 1-2 ore și apoi se servește. Fetele erau plecate la bunici și am pregătit tortul și l-am dus acolo, astfel încât nu am apucat să fac poze în momentul în care l-am servit.