Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf

de Lia_ in Prajituri, 12 Dec 2013 | 8985 vizualizari

 

L-as numi “Salam de biscuiti in travesti” pentru ca la prima vedere, cei carora li s-a deschis in fata cutia cu aceste glumite dulci nu au ghicit despre ce preparat este vorba, atasata fiind de ei imaginea clasica a salamului de biscuiti. _________Era ajunul venirii lui Mos Nicolae. Am pozat si cutia Mosului, asa cum a gasit-o fiica-mea pe ghete la ora parului valvoi si ochilor carpiti din zorii zilei. Supraveghetor de profesie, i-am urmarit mimica feţei, mesaj de bucurie care m-a ridicat de la rangul de muncitor necalificat la zâna, binecuvantare care mi-a sters vina de a nu incerca sa fac imposibilul, posibil. Va dau reteta cum puteti si voi deveni zâne si zâni peste noapte:

 

INGREDIENTE

  • PENTRU SALAM
  • 300 gr biscuiti simpli
  • 300 gr zahar
  • 120 gr unt
  • 60 gr cacao
  • 90 gr nuca prajita si migdale
  • 140 ml lapte
  • extract de vanilie Bourbon
  • esenta de rom (sau rom) - optional
  • PENTRU PASTA DE LAPTE
  • miere sau sirop din dulceata sau sirop legat din zahar -5 linguri
  • lapte praf (cat cuprinde)
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf:

Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf

1. Intr-o tigaie groasa fara ulei sau la cuptor, prajim nucile si migdalele usor, amestecand continuu daca prajim pe flacara.
Daca incep sa se arda cojile cazute scotand fum, intrerupem, este suficient, nu trebuiesc mult timp coapte.
2. Mi-a placut sa le maruntez cu cutitul, voi puteti sa dati cateva impulsuri la rasnita electrica, granulatie medie.
3. La robot zdrobim biscuitii, pot fi chiar marunti pentru ca se vor sparge oricum la framantat, in varianta mea se framanta. Amestecam cu nucile.
4. In 72 ml lapte caldut dizolvam pudra de cacao, de fapt obtinem un conglomerat si lasam in asteptare.
5. Restul de 72 ml lapte se pun intr-un ibric gros si incapator sau craticioara mica, impreuna cu tot zaharul.
6. La foc moderat, amestecam continuu pana se dizolva zaharul si se leaga un pic siropul dar daca il fierbem prea mult timp se zahariseste.
7. Adaugam untul bucatisi continuam sa amestecam pana se topeste.
7. In castronelul cu pudra de cacao turnam cate putin din sirop ca sa se transforme in pasta conglomeratul de cacao.
8. Cand e fluid, rasturnam cacaoa in ibricul cu sirop si mai dam cateva clocote.
9. Oprim focul si adaugam esentele.
Turnam siropul obtinut peste amestecul uscat din biscuti si omogenizam bine. Este destul de sfaramicios. Daca nu doriti cu lapte in plus,
il turnati asa intr-o tava protejata cu folie alimentara intr- foaie de 1,5 cm grosime si dati 10-15 minute la congelator. Experimentati voi daca se tine.
Eu pentru ca n-aveam timp sa probez am adaugat cateva linguri de lapte praf famantand minim 5 minute cat sa se tina cat de cat, sa nu fie uscacios.
10. Am intins intr-o tava de tiramisu infoliata toata compuzitia intr-un strat de cca 1.5 cm si l-am tinut cam 15 minute, apoi l-am mutat in frigider pana am
preparat pasta.
11. Cu pasta este usor, puneti intr-un castronel mierea si la ochi ceva lapte praf si omogenizati cu o lingura. Adaugati lapte pana devine consistent cat sa framantati.
Trebuie framantat in mana, nu pe blat, cam multisor  adaugand progresiv lapte praf pana devine ca o plastilina. Sa stiti ca trebuie sa avesti rabdare cu modelarea pastei pentru ca e usor lipicioasa.
Se modeleaza pe un blat lucios "infainand" cu lapte praf (eu asa am procedat) sau zahar pudra dar n-are rost sa o indulcim excesiv. Probati variante, poate acceptati amidon.
12. Pasta o preparam alba si in functie de modelele ce ne vin in minte coloram bulgarasi din ea.
Colorant gel, un varf de scobitoare cred ca e mult, evitati culorile tari in suprafete mari. Culorile pastelate sunt mai placute. Eu stiind ca nu voi prepara des cu colorant, am cumparat unul lichid de la Kaufland care este foarte ieftin, am vrut sa fac probe pentru inceput.
13. Se decupeaza forme din foaia de biscuit si se orneaza dupa inspiratie. Daca nu aveti ustensile de modelare fondant, nu-i problema, imaginatia trebuie sa lucreze, va ajutati de un cutter de bucatarie, scobitoare, coada rotunjita a unui cutit sau ceva similar si manutele astea doua.
14. Se tin la frigider pana la ultimul consum.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Pentru ca voiam ca baza din salam de biscuiti sa poata fi decupata,am adaugat in reteta clasica cateva linguri de lapte praf ca sa nu fie sfaramicios si sa ii dau oarece elasticitate.

2

Eu in caiet am o veche reteta cu sirop cu rahat dar am optat pentru o alta varianta de teama sa nu iasa prea lipicios.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salam de biscuiţi, reţetă cu lapte praf" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (47)

Lia_ 1

15.12.2013, 16:33

Ma bucur ca iti place.
Eu am salvat in favorite reteta Inei de turta dulce. De parca ai avea vreun merit

... bine, daca ar fi fost cea cu peste si arpagic, era altul comentariul

Panacris 1

29.12.2013, 10:15

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 15:28

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiţi, reţetă de post