Astăzi am făcut o salată Caprese și pentru că nu s-a terminat, m-am gândit ca din ce a rămas să fac și un sandivș cu același nume, pentru pus la pachet.
Sandvișul Caprese a fost preparat pentru prima dată în 1952, pe insula Capri, la Hotelul Capri Quisisana, unde regele Farouk al Egiptului, revenit de pe plajă a cerut ceva ușor de mâncat. I s-a servit o specialitate locală, având culorile Italiei, între două felii de pâine. Regele a fost foarte încântat și a cerut că această mâncare să fie inclusă în lista preparatelor sale favorite. Această întâmplare a adus faima salatei și sandvișului Caprese.
Sandvișul poate fi preparat rece, sau cald, iar unele variante din zilele noastre includ și felii de piept de pui, pentru o mai mare consistență și savoare. Eu am rămas la rețeta originală, nu numai pentru că îmi place așa, ci și pentru că a trebuit să prepar sandvișul cu ceea ce mi-a rămas de la salata preparată.
Pentru un sandviș rece, cele două felii de pâine toast se vor prăji, după care se vor unge, calde fiind, cu unt.
Pe o felie de pâine prăjită și unsă cu unt se pun feliile de roșie, apoi cele de mozzarella și frunzele de busuioc, spălate și zvântate în prealabil. Se stropesc ingredientele cu ulei de măsline, se condimentează cu sare și oregano, după care se acoperă totul cu cea de-a doua felie de pâine toast.
Pentru un sandviș cald, pâinea nu se mai prăjește în prealabil, iar sandvișul, după ce a fost pregătit, se va prepara la sandwich-maker. Untul și brânza se vor topi la încălzire și vor pătrunde în feliile de pâine, iar mirosul îmbietor și aromele, vor face foarte gustos și apetisant acest sandviș.
Se poate decora cu frunze de busuioc.
1
Spălați și ștergeți roșiile înainte de feliere.
2
Mozzarella trebuie să fie bine scursă de zer și uscată, înainte de a fi feliată.
3
Busuiocul trebuie spălat și zvântat, înainte de prepararea sandvișului.
4
Variantele mai noi ale acestui tip de sandviș conțin felii de piept de pui și diferite sosuri.