Saramura de peste

de simona72 in Peste, 11 Iun 2016 | 11128 vizualizari

 

Pregatita acasa cat si in natura, la iarba verde, saramura de peste este absolut delicioasa, inlocuieste cu succes gratarul. Daca suntem nevoiti sa stam in casa si vremea nu ne permite sa facem gratar, atunci folosim o tigaie tip gril. Dar daca vremea e frumoasa, vrem sa ne relaxam in natura si sa mai si mancam ceva bun, atunci totul se schimba. Nu avem nevoie decat de  peste proaspat, cateva mirodenii, legume si un foc bun. Am folosit un peste ieftin, macroul este preferatul meu, iar pentru baieti am cumparat levrek, care si acesta este cam la fel de ieftin ca si macroul. Important este sa fie proaspat…Cu putina rabdare va garantez ca picnicul se transforma intr-o experienta gastronomica si cu siguranta veti dorii sa repetati figura…

 

INGREDIENTE

2 bucati macrou

  • 2 bucati levrek
  • Sare si piper proaspat macinat
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • Pentru sosul de saramura:
  • 2 ardei capia
  • 1 ardei iute
  • 400 gr rosii (de preferat rosii grase de gradina, eu am folosit cherry…doar deastea am gasit)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 3 fire ceapa verde
  • Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
  • 1 cescuta apa
  • 1 cescuta vin alb demidulce
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saramura de peste:

Curatam pestele de solzi si intestine. Ii spalam bine cu apa din abundenta. Daca sunt mai mici le puteti lasa capetele si cozile (da mai bine), dar daca sunt mai mari si nu va incap pe gratar/gril, atunci taiati capul si/sau coada. Daca merg la picnic, eu ii pregatesc de acasa, ii pun la pastrare intr-o geanta frigorifica pana le vine randul…Se stropesc pestii cu putin ulei de masline se pudreaza cu sare si piper proaspat rasnit si se freaca usor pe toate partile. Se lasa 1 ora la rece.

Daca suntem la picnic eu am facut in felul urmator: am luat o tigaie de acasa, mai veche(s-a nimerit sa fie una gril) si in ea am facut sosul pentru saramura. Pestii i-am prajit in suporturile speciale de peste pentru gratar (vezi foto). Sunt chiar ok, nu te temi ca se rupe pestele cand il intorci si se manevreaza foarte usor…Deci, prajim pestele la gratar pe o parte si pe alta. Aproximativ 10 minute pe o parte si alte 10 minute pe cealalta parte…asta in fuctie si de puterea jarului. Pestele sa fie patruns, sa aibe dungile si gustul fumului de gratar. Mie personal imi place focul de lemne, fara carbuni, are alt gust…

Legumele, spalate de acasa, le punem pe gratar sa se prajeasca, respectiv ardeii capia, ardeiul iute si rosiile. Curatam ardeii capia de coaja+seminte si ii taiem cubulete nu foarte mici. Rosiile le curatam si pe ele de coaja si le taiem in jumatati, iar ardeiul iute curatat de coaja si seminte, taiat marunt. Punem legumele taiate in tigaie, adaugam apa si vinul alb si lasam sa fiarba pana rosiile incep sa se zdrobeasca usor atunci cand le apasam cu furculita, aproximativ 15 minute. La final adaugam ceapa verde taiata rondele, usturoiul taiat marunt, sare si piper dupa gust. Lasam sa fiarba sosul inca 5-8 minute pana sosul  incepe sa scada. O parte din rosii le zdrobim usor cu fruculita sa dam consistenta sosului. Cand sosul este gata adaugam pestii si ii lasam 3-4 minute pe o parte si pe alta, sa se intrepatrunda aromele. Gata!! Servim cu pofta cu paine prajita sau mamaliga si un pahar de vin alb la sfarsit. Yamiii!!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Saramura de peste" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

pe 30.11 la 18:08

Cozonac Stollen - Reteta clasica pentru desert traditional german de Craciun

pe 30.11 la 18:00

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

pe 30.11 la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Saramura de chefal