Cu puțin efort și destul de repede, din 8-10 copănele de pui, câteva legume, o garnitură preferată și o salată adecvată puteți prepara două feluri de mâncare foarte gustoase și dietetice. Este exact ceea ce am făcut eu în urmă cu puțin timp, după ce a trecut perioada mâncărurilor bogate și consistente de Crăciun. Tare bune au fost, ambele feluri de mâncare și tare bine ne-am simțit!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Copănelele se spală, se curăță și se fasonează, după care se pun la fiert, cu 4 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Între timp se curăță și se spală: ceapa, usturoiul și rădăcinoasele. Dacă sunt prea mari, rădăcinoasele se pot înjumătăți. Ceapa și cățeii de usturoi se lasă întregi.
Când carnea a fiert, se strecoară supa printr-o strecurătoare deasă, prevăzută cu tifon, după care se pune la fiert, cu legumele pregătite între timp.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Se fierb pastele în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe amabalaj. Când au fiert, se strecoară, se clătesc cu apă rece, sub jet, după care se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Când legumele au fiert în supă, se condimentează după gust cu sare și piper, după care se adaugă pastele fierte și scurse de apă, pentru un ultim clocot, de 2-3 minute.
Se ia oala de supă de pe foc, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.
1
La început, copănelele se fierb la foc iute, dar după ce se adună spumă și se culege, se reduce intensitatea focului.
2
La supă, legumele se lasă întregi, sau dacă sunt prea mari, se pot înjumătăți.
3
Supa, mai ales de carne, trebuie neapărat strecurată printr-o strecurătoare deasă în care s-a pus o bucățică de tifon. O supă bună trebuie să fie limpede.
4
Fierbeți separat pastele, strecurați-le și clătiți-le cu apă rece. După ce s-au scurs de apă, se adaugă în supă, pentru ultimele 2-3 minute de fiert, nu mai mult, ca să nu se destrame.
5
Nu fierbeți niciodată pastele direct în supă, ca să nu se tulbure de la făina pe care o conțin și să schimbe gustul ei.
6
Puteți adăuga orice fel de paste doriți.
7
Adăugați pătrunjel tocat după ce ați luat oala de pe foc, sau chiar direct în farfurie.