De aceasta data va aduc un tort cu multa ciocolata si niste zmeurica buna de padure. Imi propusesem sa incerc un tort gasit pe Ecuisine, dar pana la final am executat de la el doar blatul, iar la crema am schimbat macazul, insa mi-a luat vreo trei zile pana m-am hotarat cu ce o fac. Intre timp s-a ivit si o ocazie pentru acest tort, mutarea soacrei mele in casa ei.
Blat
Am topit ciocolata la microunde, apoi am adaugat untul moale, la temperatura camerei si am omogenizat.
In alt bol, mai mare, am amestecat zaharul, faina, cacaoa si bicarbonatul sau mai bine zis ingredientele uscate. Peste ele am adaugat ciocolata topita cu unt, dar dupa ce s-a racit. Dupa ce am omogenizat, am adaugat laptele amestecat cu otetul, am omogenizat iar, dupa care am adaugat cele doua oua. Am mixat bine si am impartit compozitia in 5 parti egale.
Am copt 5 foi, cate 15 minute fiecare, in cuptorul incins dinainte. Am folosit o cratita de 20 cm, unsa cu ulei si tapetata cu foaie de copt.
Crema
Crema o puteti face in timp ce se raceste blatul, inainte sau dupa trei zile, cum am facut eu. Glumesc; sa nu fiti nehotarate ca mine.
Deci, de data asta am facut un mousse de zmeura, sub atenta supraveghere a pofticiosului sef, asa ca nu am mai dat zmeura prin sita sa separ samburii, ca asa a fost ordinul, si unde-i musai... stiti voi, cu placere.In alta ordine de idei, sa revenim la oile noastre.
Zmeura cu 100 g zahar am incalzit-o pe foc doar pana s-a topit zaharul, fara sa fiarba, apoi am pasat-o in blender. Frisca am batut-o bine; iaurtul si smantana le-am frecat putin cu 100 g zahar, apoi am adaugat peste ele gelatina inmuiata si incalzita la microunde. Am adaugat smantana peste zmeura, am omogenizat, apoi am adaugat frisca.
Ganash
Pana s-a inchegat putintel crema am pus repede intr-o craticioara 200 ml frisca, 100 g ciocolata neagra si 50 g ciocolata alba si le-am incalzit pe foc pana s-a topit ciocolata, apoi le-am dat la rece, iar dupa ce a stat tortul vreo doua ore la congelator, am batut ciocolata pana a devenit pufoasa si am pus-o pe tort.
Sos de zmeura
Pentru sos am pus intr-o craticioara pe foc, zmeura cu zahar pana s-a topit zaharul, am pasat-o la blender, apoi am dat-o prin sita sa scot samburii. Am amestecat zaharul cu amidon, am adaugat zmeura si ciocolata alba si am lasat putintel pe foc sa se ingroase.
Asamblare
Pe un platou am pus folie alimentara, apoi un strat de blat pe care l-am parfumat bine cu cognac (nu de alta, dar stiam ca nu o sa avem copii la tort). Am pus un strat de crema, am lasat in congelator vreo jumatate de ora, apoi am pus inca un strat de blat, l-am stropit cu cognac, am pus iar crema, l-am mai lasat in congelator vreo jumatate de ora, apoi am pus al treilea strat de blat, am acoperit cu folia si l-am lasta in congelator vreo 2 ore. Era mai bine de-l lasam peste noapte, dar asa patesti cand nu te poti hotara ce crema sa faci.
Am acoperit frumos tortul cu crema ganash, apoi am turnat liniute de sos si am decorat cu cateva zmeurici mai aratoase.
Nu am o felie frumoasa sa va arat, dar sunt multumita ca am mai prins totusi o sectiune.
Cele doua foi ramase cred ca le voi transforma intr-un tort de ziua nasei, dar evident ca inca nu stiu exact. Deja v-ati obisnuit cu nehotararea mea.
1
frisca praf o puteti inlocui cu frisca naturala sau cu Hulala
2
frisca puteti sa o puneti jumatate batuta si jumatate nebatuta (mi-a iesit crema mai multa decat mi-a fost necesar la tort, aproape dublu, iar cu ea am facut niste deserturi)
3
puteti pune doar iaurt sau doar smantana (eu nu am avut 200 g dintr-un singur fel)
4
eu nu am strecurat zmeura, dar daca nu va plac samburii puteti s-o treceti prin sita.
5
puteti coace blatul tot odata si-l taiati cand este rece, dar mie mi de pare mai comod foaie cu foaie.