Pentru ca marti a implinit Denis 12 ani, nu putea sa treaca ziua fara un tort. :X
Pt. blat:
Pt. crema:
Pt. insiropat:
Mai este nevoie de:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga pe rand zaharul. Se pune apa si se mixeaza din nou. Intre timp, untul se topeste si se lasa la racit. Se amesteca cu galbenusurile. Se toarna in fir subtire peste spuma si se amesteca cu o spatula. Faina cu praful de copt amestecate, se toarna peste spuma, in doua reprize si se omogenizeaza prin rasturnare. Se toarna intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pana trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se taie in trei.
Siropul: Se incalzeste apa cu zaharul pana ce acesta se topeste, se lasa la racit, apoi se adauga zeama de lamaie.
Crema: Intr-o craticioara, se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga faina. Se toarna laptele si se amesteca bine pentru a nu se face cocoloase. Se pune pe foc mic. Se amesteca continuu pentru a nu se prinde de fund si se lasa pana se obtine o crema de consistenta budincii. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga apoi zeama de la o lamaie si coaja rasa. Se amesteca bine si se da deoparte.
Se bate frisca. Se iau 3-4 lg din ea si se amesteca cu crema pana se omogenizeaza bine.
Pe un platou se asaza un blat. Se insiropeaza, apoi se unge cu crema. Deasupra se asaza afine (eu am avut congelate). Se pune cel de-al doilea blat, se insiropeaza si se unge cu crema, iar deasupra se pun afine. Se insiropeaza si ultimul blat si se asaza deasupra. Cu restul de crema, se unge tortul.
Din frisca ramasa, se fac moatze dupa imaginatie. Se decoreaza cu inimioare de ciocolata si bombonele confetti.
Se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Este de preferat ca blatul sa se pregateasca inainte cu o zi, pentru a se putea taia mai bine.
2
Se poate orna dupa preferintele fiecaruia.
3
Se poate folosi o crema de vanilie/ciocolata.