Aceasta reteta apartine marelui bucatar Gordon Ramsay incununat cu 13 stele Michelin !
Am primit cadou de la sotul meu cartea sa de bucate "Bucataria lumii" din care am pregatit acest tort scaldat intr-o baie cu mirodenii.
Dupa ce gusti o bucatica ai senzatia ca-ti desfunda papilele gustative intr-un mod inedit.
In Grecia ,acest desert, este denumit karydopita si se srveste cu o lingura de iaurt grecesc .
Incercati-l si nu o sa regretati !!!
Preincalziti cuptorul la 190 de grade .Ungeti cu unt o forma de tort de 23 de cm ( forma mea a vut diametrul de 26 cm si a iesit perfect) .
Intr-un bol mare ,bateti galbenusurile ,coniacul (eu am avut Campari si nu s-a simtit nici o modificare a gustului, in rau ),coaja si zeama de portocala,pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa.
Puneti intr-un mixer zaharul,scortisoara,cuisoarele,faina,praful de copt,crutoanele si 150 gr. de nuca si amestecati pana obtineti granule fine.Puneti amestecul intr-un bol mare .In alt bol curat ,bateti albusurile spuma .
Amestecati compozitia cu galbenus cu cea de crutoane,apoi adaugati cu atentie albusurile,folosind o lingura mare de metal,pana omogenizati.
Turnati compozitia de tort in tava si lasati-o la cuptor 40 de minute.Se inteapa cu o scobitoare sa se verifice daca este gata.
Cat timp tortul este la cuptor, preparati siropul cu mirodenii ( eu l-am preparat la inceput pt. ca trebuie turnat rece)..Puneti toate ingredientele intr-o cratita mica si amestecati-le la foc potrivit pana dizolvati zaharul.Asteptati sa dea in clocot si lasati la foc mic 5 min.Asteptati sa se raceasca si se strecoara printr-o sita intr-un borcan
Cand tortul este gata,scoateti-l din cuptor si intepati-l pe toata suprafata cu un betisor.Presarati deasupra restul de nuci,(eu am pus cateva in plus):)apoi puneti cu o lingura siropul racit peste tortul fierbinte.
Se lasa sa se raceasca inainte de a-l servi.
Pofta buna !