Toamna aduce bogatie in camara, pivnita si bucataria oricarei gospodine, astfel incat, este foarte lesne sa te joci cu ingredientele. Ca doar ai de unde alege! Eu am ales mere, nuci, stafide si visine din dulceata si am pregatiti acest tort cu mere. Este usor de preparat, nu ia timp mult si gustul este perfect pentru o zi mohorata de toamna, alaturi de un pahar de ceai cald.
Merele coapte:
Zaharul se netezeste uniform in tava rotunda pentru tort. Merele se curata de coaja, se scoate mijlocul cu samburi, in asa fel incat sa ramana intregi. Merele se pun in cratita, peste zahar, unul langa altul, lipite, se umple mijlocul lor cu visine, nuci maruntite si stafide. Se presara cuisoarele si scortisoara peste, apoi se pun cubulete de unt intre ele si se dau in cuptor pana ce zaharul face spuma (circa 30 minute). Se lasa la racit.
Blatul:
Se bat spuma albusurile, cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile, treptat, mestecand usor, cu lingura, de jos in sus. Se amesteca amoniacul cu faina si se incorporeaza treptat.
Cand merele se racesc, se toarna peste ele compozitia de blat si se introduce in cuptor pentru 25-30 minute. Se rastoarna pe platou cand este caldut.
1
Se pot adauga nuci maruntitte si in compozitia de blat.