Am vrut initial sa fac doar o rulada cu ceva crema si capsuni, apoi dupa ce am facut-o mi-am dat seama ca pofticiosii mei o vor devora imediat si mi-a venit ideea s-o transform in tort.
Facand si niste salate cu maioneaza mi-au ramas doua albusuri pe care le-am pus la rulada, justific asta pentru a nu va intreba de ce sunt cantitatile asa disproportionate.
Pentru rulada:
Pentru umplut:
Crema nr 1:
Crema nr 2:
12 piscoturi
Sirop pentru piscoturi din:
Pentru rulada batem albusurile bine cu putina sare folosind telul, iar cand spuma devine mai tare incepem si punem treptat zaharul si apa minerala.
Continuam cu galbenusurile pe care le amestecam incet in albusuri fara a mai bate, doar amestecam, apoi adaugam uleiul, esenta si coaja de lamiae si in final, treptat, faina amestecata cu praful de copt.
Tapetam tava cu hartie de copt, eu am folosit o tava de 36/40 cm, rasturnam compozitia in ea si coacem la 180 grade pentru 35 minute, dar nu uitam nici de testul cu scobitoarea.
Umezim un prosop de bucatarie, il intindem pe masa, rasturnam peste el blatul copt si rulam imediat impreuna cu prosopul.
Lasam asa pana se raceste dupa care intindem peste blat gemul de capsuni, iar pe una din margini asezam capsunile scurse din dulceata. Eu intai am incazit dulceata pe baie de aburi ca sa pot scurge bine fructele.
Rulam incepand cu capatul pe care am asezat capsunile, astfel acestea vor aparea frumos la mijlocul ruladei.
Taiem rulada in felii de aproximativ 1,5 - 2 cm latime cu care captusim peretii unei tavi de cozonac in care am asezat intai o folie.
Mie mi-ai iesit 25 bucati din care am asezat 16 pe langa peretii tavii, iar restul le-am asezat printre creme sub forma de blat.
Crema nr 1:
Batem frisca lichida cu mixerul, iar cand aproape s-a intarit incepem sa picuram siropul de la dulceata si batem in continuare. Ne oprim cand consistenta rezultata este asa cum o dorim.
Crema nr 2:
Punem intr-un vas praful de budinca, cele doua galbenusuri, zaharul, sarea si faina, adaugam putin lapte rece si omogenizam.
Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam peste compozitia din vas, omogenizam si punem la foc moale mestecand continuu pana se ingroase, apoi ridicam de pe foc, acoperim cu o folie si dam la rece.
Batem frisca lichida cu mixerul si o incorporam in budinca racita.
Pentru sirop, amestecam toate ingredientele si fierbem pana la topirea zaharului, apoi lasam la racit.
Asamblare: in tava captusita cu rulada, punem jumatate din crema cu budinca, asezam un rand de bucati din rulada, punem crema cu frisca, alt rand de rulada si restul de crema cu budinca.
Insiropam piscoturile pe o parte si pe alta si le asezam peste ultimul strat de crema.
Dam la rece pentru o ora dupa care rasturnam pe platou si putem portiona.
Eu am taiat in forma de triunghi, astfel ca la o felie de tort sa intre bucatile de rulada intregi, cele de pe margini.
Deasupra am ornat cu putina frisca.
Este un deliciu dulce amarui.
1
La crema de budinca se poate pune unt in loc de frisca.
2
Blatul de la rulada poate fi insiropat putin pentru a se taia frumos in timpul portionarii tortului.