Tort Dobos cu alune de padure

de laylalala in Torturi, 3 Mai 2010 | 6694 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat
  • 6 oua, separate
  • 130 gr zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 30 gr faina, cernuta
  • 75 gr alune de padure macinate
  • un praf de sare
  • Pentru crema
  • 200 gr ciocolata amaruie, topita
  • 700 gr unt, la temperatura camerei
  • 150 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 6 albusuri
  • ½ lingurita acid citric
  • 50 ml cafea gata preparata
  • 40 gr pudra de cacao, cernuta
  • un praf de sare
  • Pentru décor si asamblare
  • 200 gr zahar
  • 50 gr alune de padure, usor prajite si decojite
  • rom, pentru perierea blatului (optional)
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos cu alune de padure:

Pentru aluat
Incalzeste cuptorul la 180ᵒC.Tapeteaza cu foaie de copt 4 tavi dreptunghiulare de 30x40 cm.Deseneaza cate 2 cercuri a cate 20 cm diametru pe fiecare foaie de copt, apoi intoarce foile de copt invers (cu desenul in jos), pe tava.
Bate albusurile spuma, apoi adauga gradat 3 linguri zahar.Bate-le pana devin spuma tare. Pune-le deoparte.
Bate, cu mixerul, galbenusurile cu zaharul ramas, pana ce mixerul lasa urme la ridicarea acestuia.Adauga vanilia si amesteca.
Inglobeaza usor cu o spatula faina cu alunele macinate si sarea in amestecul cu galbenusuri.Apoi, inglobeaza albusurile batute, in 3 transe.
Imparte aluatul obtinut in fiecare cerc desenat (aprox.3 linguri aluat/cerc), intinzandu-l egal pana la margini.Da cercurile de aluat la copt 7-9 minute.Dupa ce blaturile de aluat s-au copt, lasa-le sa se raceasca complet.

Pentru crema
Intr-o cratita, pune zaharul cu apa, pe foc potrivit, lasandu-le sa fiarba pana amestecul va incepe sa se caramelizeze, apoi se ia de pe foc.
Bate albusurile cu acidul citric pana ce devin spuma.Gradat, amestecand, adauga siropul de zahar.Continua sa amesteci pana ce compozitia se va raci.
Cu viteza mixerului la mediu, adauga untul, cate 1 lingura pe rand, pana s-a incorporat.
Adauga cafeaua, ciocolata topita, cacaoa si sarea, apoi amesteca bine pana se omogenizeaza.Pastreaza crema la temperatura camerei.

Pentru décor si asamblare
Se caramelizeaza zaharul, apoi se lasa sa se raceasca putin.
Aseaza primul blat pe farfuria de servire.Periaza blatul cu putin rom (daca doresti), apoi unge-l cu un strat subtire de crema.Repeta cu blaturile ramase si crema.La sfarsit, unge cu crema intreg tortul.
Stropeste tortul cu zaharul caramelizat, apoi decoreaza-l, dupa fantezie, cu crema ramasa si alune de padure.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos cu alune de padure" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu ciocolata, visine si blat umed