Tort egiptean

de Ina in Torturi, 29 Dec 2016 | 27992 vizualizari

 

Este unul din cele mai fine si gustoase torturi preparate si servite de mine.
Desi pare greu de realizat, nu este deloc asa.
Merita incercat macar o data in viata! 
 
A fost tortul Revelionului 2016, dar abia acum am descoperit ca nu postasem reteta... 

 

INGREDIENTE

pentru un singur blat :

  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri cu varf de nuci prajite, macinate

( avem nevoie de 4 blaturi, deci vom inmulti cu 4 cantitatile necesare ) crema de vanilie:

  • 8 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 2,5 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 5-6 picaturi esenta vanilie
  • 200 g unt

crema de frisca cu crant :

  • 200 g zahar
  • 150 g miez de nuca, prajita si maruntita
  • 300 ml frisca

pentru ornat :

  • miez de nuca, prajita si tocata marunt
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

Blat : 

Prajim nucile si le macinam la robot. 

Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi faina si nuca macinata. 

Punem amestecul intr-o forma de tort rotunda, tapetata cu hartie pentru copt, nivelam si coacem in cuptorul preincalzit pentru aprox 12 min, la foc mediu, pana devine usor auriu.

Procedam la fel si cu celelalte 3 blaturi.

Nu desprindem hartia pentru copt decat cand asamblam tortul si blaturile sunt complet reci ( in caz contrar riscam sa rupem blaturile )

Crema de vanilie : 

Mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam esenta, amidonul si laptele, continuand mixarea pe foc. Cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca oprim focul si lasam budinca sa se raceasca . 

Mixam untul spuma si-l incorporam in crema rece.

Crema de frisca si crant: 

Caramelizam zaharul si cand acesta este perfect lichefiat adaugam  miezul de nuca prajita si tocata la cutit. Amestecam pana ce nuca este complet acoperita de zahar, apoi turnam totul pe o hartie de copt, nivelam si lasam sa se raceasca.

Cand crantul s-a racit complet pisam marunt totul si amestecam cu frisca, obtinand ce­a de­a doua crema.

Personal am preferat sa presar crantul peste stratul de frisca, in momentul asamblarii tortului. 

Asamblare:  foaie de blat - strat de crema de vanilie -  strat de crema de frisca si crant de nuca, apoi iar blat - strat de crema de vanilie -  strat de crema de frisca si crant de nuca... pana ajungem la ultimul blat.

Ungem tortul pe exterior cu crema de vanilie pentru a face priza cu nuca tocata.

Tapetam peretii tortului cu nuca tocata si cu crant de nuca, iar daca ne ramane si frisca decoram dupa preferinte.

Lasam tortul la rece cateva ore inainte de a-l portiona si servi. 

TIPS-URI

1

Tava folosita a avut diametrul de 24,5 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Ina 1

31.12.2016, 22:53

Va multumesc pentru aprecieri!

Gherca Daniela 1

09.01.2017, 18:06

trebuie sa il fac si eu!

RODIMUR 1

03.08.2017, 20:45

E un tort pe care vreau foarte mult să-l fac, într-o zi...Arată splendid! L-am și trecut la favorite...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort aniversar