Reteta face parte din caietul cu retete al soacrei mele, o persoana speciala si draga inimii mele si este tortul nostru preferat.
Blatul se poate prepara intreg si apoi sectiona sau se pot prepara doua blaturi din aceeasi compozitie (ingredientele se impart in doua) asa cum am facut eu.
Blatul se prepara astfel: se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana cand se intaresc. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se pun incet peste albusurile spuma. Se cerne faina, se presara peste albusuri si se amesteca usor cu o lingura de lemn (sa nu se lase albusurile). Se pune compozitia intr-o tava de copt dreptunghiulara, care a fost tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit la mediu pentru 10-12 minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Apoi se taie in trei fasii dreptunghiulare si egale. Fiecare fasie se sectioneaza pe jumatate pe latimea ei daca ati facut un singur blat. Eu am avut 6 fasii de blat de la doua blaturi.
Crema se prepara astfel: intr-un vas rezistent la foc se pun cele patru linguri de faina, se dizolva cu laptele si se fierb pana cand compozitia are consistenta unei smantani mai groase. Se opreste focul, se pun cele patru pliculete de zahar, coaja si zeama de lamaie. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca. In acest timp se freaca untul spuma cu zaharul pudra cu mixerul. Se strecoara ciulamaua de lapte si faina printr-o strecuratoare (pentru o compozitie mai fina) si intr-un bol se amesteca cu mixerul o lingura din aceasta compozitie cu o lingura din compozitia de unt, pana cand cele doua compozitii s-au inglobat una in cealalta. La final vom avea o crema spumoasa si usor acrisoara.
Siropul se prepara astfel: se pune la fiert apa cu zaharul timp de 10 minute (trebuie sa aiba consistenta unui sirop). Se opreste focul, se pune lamaia taiata in bucati, se acopera vasul si se lasa sa se raceasca.
Tortul se asambleaza astfel: se insiropeaza o foaie de blat, se pune peste ea un strat subtire de gem de visine si peste gem un strat generos de crema. Se ruleaza foaia si se pune in mijlocul platoului de tort in picioare. A doua foaie pregatita ca si prima se ruleaza in jurul ei si se continuua astfel pana cand s-au terminat toate foile. Se imbraca tortul in crema si se da la rece. Se decoreaza tortul cu frisca, fructe confiate si fulgi de cocos sau dupa preferinte. La final vom avea un tort cu trei straturi formate din blat galben, gem visiniu si crema alba.