Vanocka sau painea Craciunului

de Sabina in Prajituri, 28 Dec 2009 | 8019 vizualizari

 

Vanocka sau painea Craciunului se pregateste in preajma sarbatorilor de iarna in Cehia si Slovacia. Ca o curiozitate: inainte de secolul al XVII-lea aceasta se gasea doar in brutarii, oamenii nu o pregateau in acasa.
Mie mi-a atras atentia anul trecut in vacanta de iarna ...mi-a placut foarte mult impletitura prajiturii si mai ales ca o gaseai peste tot, in orice bar, restaurant ...sau magazin pe unde am hoinarit prin Praga.
Am ales sa incerc Vanocka deoarece se aseamana destul de mult cu al nostru cozonac, diferenta fiind data de proportia ingredientelor si la final de consistenta (nu este la fel de pufos pentru ca nu se framanta si in plus contine si multe fructe confiate).
Mi-a placut, e gustoasa si se prepara relativ repede, mai repede decat obisnuitul cozonac.

 

INGREDIENTE

  • 700 grame faina
  • 9 linguri de zahar
  • 120 grame unt
  • 1 plic drojdie uscata
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • arome: zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara si esenta de rom
  • fructe confiate taiate cubulete (stafide, caise, etc)
  • migdale
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vanocka sau painea Craciunului:

Intr-un vas punem faina, in mijloc facem o adancitura, punem drojdia uscata si un praf de sare. Adaugam 2-3 linguri de lapte si pregatim maiaua. Lasam sa dospeasca pana isi dubleza volumul. Topim untul impreuna cu zaharul.

Cand maiaua este gata, adaugam treptat unt, lapte, un galbenus de ou, aromele (zaharul vanilat, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si fructele confiate) si framantam aluatul. Lasam sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in 7 parti egale si formam suluri aproximativ egale ca dimensiune. Dupa cum puteti vedea mie mi-au iesit 8 si dintr-unul am facut un colacel mic. Facem o impletitura in patru si separat una in trei. Vom suprapune impletitura mai mica peste cea mare (3 peste 4). Cu galbenusul ramas ungem suprafata prajiturii. Deoarece aluatul tinde sa creasca vom prinde cu scobitori.

Dam la cuptor vanocka pentru aproximativ 45 de minute (cuptorul la 180 de grade). Cand devine rumena, prajitura este gata. Lasam sa se raceasca si apoi pudram cu zahar. Pofta buna !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Vanocka sau painea Craciunului" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tochitură de porc cu mămăligă și brânză - Rețeta moldovenească plină de savoare

ieri la 06:56

Salata in straturi cu legume si ton - Reteta savuroasa si plina de culoare

de Rocsi 9

pe 29.11 la 20:15

Fasole cu cârnați de casă - Rețeta tradițional românească cu savoare maximă

pe 29.11 la 10:51

Rulouri cu ciuperci și mozzarella - Gustarea rapidă care te va cuceri

pe 28.11 la 11:25

TOP
utilizatori

Valclaudia

500 puncte

Adele

319 puncte

Rocsi

316 puncte

Lau

Lau 9

66 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]