Vanocka sau painea Craciunului

de Sabina in Prajituri, 28 Dec 2009 | 7606 vizualizari

 

Vanocka sau painea Craciunului se pregateste in preajma sarbatorilor de iarna in Cehia si Slovacia. Ca o curiozitate: inainte de secolul al XVII-lea aceasta se gasea doar in brutarii, oamenii nu o pregateau in acasa.
Mie mi-a atras atentia anul trecut in vacanta de iarna ...mi-a placut foarte mult impletitura prajiturii si mai ales ca o gaseai peste tot, in orice bar, restaurant ...sau magazin pe unde am hoinarit prin Praga.
Am ales sa incerc Vanocka deoarece se aseamana destul de mult cu al nostru cozonac, diferenta fiind data de proportia ingredientelor si la final de consistenta (nu este la fel de pufos pentru ca nu se framanta si in plus contine si multe fructe confiate).
Mi-a placut, e gustoasa si se prepara relativ repede, mai repede decat obisnuitul cozonac.

 

INGREDIENTE

  • 700 grame faina
  • 9 linguri de zahar
  • 120 grame unt
  • 1 plic drojdie uscata
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • arome: zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara si esenta de rom
  • fructe confiate taiate cubulete (stafide, caise, etc)
  • migdale
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vanocka sau painea Craciunului:

Intr-un vas punem faina, in mijloc facem o adancitura, punem drojdia uscata si un praf de sare. Adaugam 2-3 linguri de lapte si pregatim maiaua. Lasam sa dospeasca pana isi dubleza volumul. Topim untul impreuna cu zaharul.

Cand maiaua este gata, adaugam treptat unt, lapte, un galbenus de ou, aromele (zaharul vanilat, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si fructele confiate) si framantam aluatul. Lasam sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in 7 parti egale si formam suluri aproximativ egale ca dimensiune. Dupa cum puteti vedea mie mi-au iesit 8 si dintr-unul am facut un colacel mic. Facem o impletitura in patru si separat una in trei. Vom suprapune impletitura mai mica peste cea mare (3 peste 4). Cu galbenusul ramas ungem suprafata prajiturii. Deoarece aluatul tinde sa creasca vom prinde cu scobitori.

Dam la cuptor vanocka pentru aproximativ 45 de minute (cuptorul la 180 de grade). Cand devine rumena, prajitura este gata. Lasam sa se raceasca si apoi pudram cu zahar. Pofta buna !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Vanocka sau painea Craciunului" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert Diplomat, la cupă - Ușor, delicios și savuros

de RODIMUR 8

ieri la 16:30

Prăjitură cu iaurt și căpșuni - Simplă, pufoasă și aromată

ieri la 11:07

Ștrudel de post cu ciuperci - Crocant și savuros

pe 07.03 la 15:19

Prăjitură de post cu afine și lămâie - Deliciu pufos și aromat

pe 07.03 la 14:38

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

vasimur

602 puncte

mihaelar63

600 puncte

RODIMUR

555 puncte

Rocsi

438 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Barca pentru alex