Pentru că încă sunt multe vișine în piețe, ar fi bine să conservăm câteva la borcan, cu prețuri și eforturi minime, pentru prăjiturile din lunile de toamnă și de iarnă. Așa am făcut anul trecut și am fost foarte mulțumită de rezultat!
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 3 borcane de 700 grame, suficient pentru dulciurile pe care le voi face când se va răci vremea și când aceste fructe nu se vor mai găsi în piețe.
Nu am socotit în timpul pentru preparare, perioada în care vișinele trebuie să stea, la frigider, ca să se dizolve zahărul.
Vișinele se curăță de frunze și de codițe, se spală de câteva ori cu apă rece și apoi se lasă să se scurgă bine.
Când vișinele s-au scurs de apă, se scot sâmburii, în așa fel încât să nu se strivească și să-și păstreze forma, pe cât posibil.
Se pune o jumătate din cantitatea de vișine, curățate de sâmburi, într-un vas încăpător, se toarnă o jumătate din cantitatea de zahăr, după care se mai pune un strat de vișine și la urmă, zahărul care a rămas. Se amestecă ușor, pentru ca zahărul să pătrundă peste tot.
Se lasă vasul cu vișine și zahăr la frigider, până a doua zi, când se verifică dacă s-a dizolvat tot zahărul. Se adaugă cele două aspirine pisate și se amestecă iarăși, ca să se disperseze în tot conținutul. Dacă zahărul nu s-a topit, se amestecă din nou, cu grijă, pentru a nu strivi vișinele și se mai poate lăsa vasul câteva ore, la frigider.
Când zahărul s-a dizolvat, se pun vișinele în borcane curate și uscate, pregătite din timp și se toarnă deasupra siropul format.
Se închid borcanele ermetic și se depozitează în cămară, sau beci, la loc răcoros.
Siropul rămas poate fi turnat în sticle închise ermetic, sau poate fi consumat imediat, cu apă minerală. Este foarte bun!
Și siropul din borcane va putea fi consumat la fel, după ce veți folosi vișinele în dulciuri.
1
Mai întâi spălați bine vișinele cu apă rece și lăsați-le să se scurgă.
2
Recomand scoaterea manuală a sâmburilor, pentru că astfel se poate păstra forma vișinelor.
3
Pisați bine (praf) aspirinele înainte de a le amesteca în vișinele cu zahăr.
4
Depozitați borcanele cu vișine într-un loc întunecat și răcoros.