Vita cu morcovi la cuptor sau estouffade de bœuf aux carottes

de Sylvia in Vita, 19 Feb 2014 | 7200 vizualizari

 

Va prezint un fel de mancare clasic al bucatarie franceze care face parte din delicioasele estouffades de vita. Am pastrat termenul de estouffade si o sa vi-l explic in cateva cuvinte pentru ca nu are un corespondent exact in limba romana. Estouffade este un fel de mancare in care carnea este fiarta/mijotata extrem de lent in proprii vapori intr-un lichid generos la debut care se transforma intr-un sos consistent la final, cea mai cunoscuta mancare de acest genn este desigur estouffade de bœuf bourguignonne , reteta pe care o ador si despre care v-am vorbit mai pe larg. Avantajul acestor mancaruri este faptul ca va permit sa lucrati cu o materie prima mai putin scumpa se poate folosi orice carne de vita, chiar si cu tendoane…dupa 3 ore de mijotare lenta se transforma intr-o carne suculenta si fondanta , un adevarat deliciu.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :
  • carne de vita 1 kg,
  • 300-400 grame de morcovi,
  • putin ulei masline,
  • 2 cepe mari,
  • fond brun de vita,
  • o lingura de faina ,
  • bere neagra,
  • un catel de usturoi,
  • 2 linguri de rosii in sos,
  • un buchet garni ( patrunjel, dafin, cimbru) ,
  • sare si piper proaspat macinate
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vita cu morcovi la cuptor sau estouffade de bœuf aux carottes:

Se taie bucatile de carne si se degreseaza daca aveti o carne mai grasa, partile cu tendoane pot sa ramana. Se spala, curata si toaca ceapa si morcovii. Se lasa legumele la calit cateva minute cu putin ulei masline si sare.

Lasati legumele pana la o colorare intensa si apoi dati-le la o parte. Se rumeneste bine carnea la fel pana la o colorare frumoasa apoi se adauga o lingura de faina, se deglaseaza imediat cu fond brun de vita si se muta totul intr-un vas pentru cuptor, eu folosesc vase de fonta cu capac pentru cuptor. Se pune in vasul de cuptor legumele caramelizate, vita, fond de vita cat sa treaca peste carne, putina sare si piper ( se rectifica la final )  si bere neagra eu am pus o sticla de Peltforth  brun.

Se adauga buchetul garni, catelul de usturoi si cimbru uscat si este gata pentru cuptor. Se acopera cu capac si se  pune la mijlocul cuptorului preincalzit la 200 de grade la inceput apoi dupa o ora scadem la 180 de grade.

Se scoate la interval de 30-40 de minute, se verifica cat a scazut sosul si se amesteca usor cu o spatula ca sa se patrunda uniform toata carnea.

Depinde mult de cantitatea care o faceti dar timpul de gatire ideal este in jur de trei ore pentru o cantitate de un kg sau mai mare de carne. Ideal este sa gatiti in doua etape in prima zi 2 ore si jumate si spoi in ziua urmatoare inca 30 minute, pe timp de noapte la frigider aromele se vor maturiza si desavarsi si a doua zi dupa inca 30 de minute la cuptor veti avea o estouffade perfecta . Stim ca este perfecta pentru ca avem o carne fondanta, un sos lucios si vascos , nu trebuie decat  o paine proaspata si cativa prieteni alaturi care sa se infrupte din ea.

Va doresc pofta buna !

TIPS-URI

1

Ideal este sa gatiti in doua etape in prima zi 2 ore si jumate si spoi in ziua urmatoare inca 30 minute, pe timp de noapte la frigider aromele se vor maturiza si desavarsi si a doua zi dupa inca 30 de minute la cuptor veti avea o estouffade perfecta .

Daca ti-a placut reteta noastra "Vita cu morcovi la cuptor sau estouffade de bœuf aux carottes" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

laura_n 1

21.02.2014, 15:07

Silvia, esti o incantare, atat prin prezenta ta cat si prin bunatatile pe care ni le aduci!

Sylvia 1

24.02.2014, 14:48

oooo Laura merci e cam mult spus

MOKUSKA 1

24.04.2014, 16:11

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Vita la cuptor cu cartofi copti