Zeama de cocos in stil Basarabean

de Ksenya in Ciorbe, 20 Mar 2015 | 9753 vizualizari

 

Aceasta reteta am adus-o din Basarabia.O puteti intalni in fiecare restaurant deacolo.E extrem de apreciata mai ales dupa petreceri.E o alternativa a ciorbei de burta si a ciorbei de potroace.De mahmureala :)). Mai e un obicei in Basarabia, ca a 2-a zi dupa nunta ,cam pe la pranz se invita nasii de catre tineri la "zeama de cocos" si placinte,unde isi povestesc despre petrecerea de la nunta.Eu l-as denumi ca primul contact oficial intre fini si nasi. :)

 

INGREDIENTE

  • un cocos de tara pregatit si portionat
  • o ceapa mare sau 2 mai mici
  • 2 maini mari de taitei de casa pregatiti in casa si uscati
  • 2 morcovi
  • 4 rosii potrivite
  • 2 radacini patrunjel
  • 1 l bors de putina, de casa destul de acru
  • un buchetel de cimbru
  • marar ,patrunjel
  • sare
  • piper optional.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zeama de cocos in stil Basarabean:

Se pune cucosul (asa ii zice) pregatit, in apa la fiert, cam doi litri cu o lingurita de sare. Se spumeste foarte bine, se micsoreaza flacara la minim. Se adauga ceapa intreaga si se fierbe acoperit cu capac cam atat cat sa intre furculita usor in carne la foc domol. Se scoate ceapa si se adauga legumele taiate bastonase mai groase. Se mai fierbe 30 minute, dupa care se scoate carnea si se adaugam rosiile oparite si curatate de pielita, lasam 5 minute la fiert, apoi adaugam borsul fiert separat, atat cat sa nu fie prea acru, dar sa simta prezenta lui. Aici depinde de bors cat de acru este. Daca borsul e acru "de-ti sare caciula" punem mai putin de un litru si lasam sa fiarba la foc mic inca 6-7 minute.

Intre timp fierbem taiteii separat cam 7 minute, ii scurgem si ii adaugam in zeama si mai lasam sa dea un clocot-doua. Oprim flacara, adaugam buchetelul de cimbru si acoperim cu capac si lasam cam 10 minute sa se aseze.

Se serveste cu marar si patrunjel tocat marunt. Obligatoriu cu turte, vin bun si voie buna.

Pofta mare!

TIPS-URI

1

Carnea de cocos se baga la cuptor pentru a se rumeni frumos cu un pic de ulei sare si piper, se serveste separat cu muraturi

Daca ti-a placut reteta noastra "Zeama de cocos in stil Basarabean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

iry-gabriela 1

31.03.2015, 11:13

vasy16 1

27.02.2016, 21:55

ce bine arata

navidad_2017 1

04.01.2017, 03:52

Asta e specialitatea tatei (el e Basarabean!). O adoram toti din familie, chiar daca aici suntem nevoiti sa o acrim cu lamaie! Dar o facem intotdeauna numai cu cucos de tzara si neaparat cu "tokmagii" facuti in casa (ou + faina de grau).

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cocos acrita cu zeama de varza