Se incepe prin pregatirea ingredientelor si decorticarea crevetilor, am avut creveti proaspeti.
Se face o supa de creveti din chochiliile de creveti, putin lemon gras, o jumatate de lingurita de pasta miso, un varf de cutit de pasta de creveti ( este extrem de concentrata si sarata) ,...
Prepararea este in ciuda aparentelor chiar usoara : se curata, spala si toaca legumele ( cartofii , ceapa, morcovul) si se pun intr-o un vas mai mare in care am incalzit 2 linguri de ulei de masline. Le lasam impreuna cu sunca taiata marunt la foc foarte mic pret de macar 5 minute,...
Se spala , curata si toaca legumele, cartofii rondele mari ceapa cuburi mari ( nu conteaza pentru ca va fi totul mixat).
Se pune intr-un vas ( eu folosesc de fonta prefer acest material pentru repartizarea uniforma a caldurii ) ceapa cu unul, sarea si piperul si se lasa la foc...
Este o ciorba perfecta si completa , servita fierbinte cu o bucata zdravana de paine si ardei iute nu mai cere nici o completare....iar realizarea ei este extrem de simpla.
Se spala si se lasa la uscat bucatile de zburatoare si maruntaiele lor (...
Prepararea si ingredientele sunt extrem de simple, rabdarea si dragostea de bucate este cheia retetei. Toate radacinoasele ( morcovul pastranacul, telina ) se dau pe razatoare. Ceapa, ardeiul, rosia si fasolea pastai se toaca marunt ca sa isi scoata tot gustul si sa fie placute la vedere....
Adevarata ciorba à la grec este facuta doar cu fondul de supa de pui , fara legume doar cu orez si amestecul de galbenus cu lamaie dar eu am lasat si carnea si legumele pe care le gasesc prea bune si bogate in fibre ca sa fie inlaturate.
Prepararea este extrem de usoara : se...
Prepararea este extrem de simpla, se fierbe mazarea cu apa cat sa treaca peste ea la care se adauga 200 ml de lapte si sare de mare . Dupa ce a fiert bine sa scada apa, se adauga 2-3 frunze de menta si se mixeaza bine cu un mixer plonjant sa obtinem o crema groasa , se adauga inca putin...
Prepararea este foarte usoara , se spala bine si se pune la fiert in apa rece si sare , se fierbe timp de 20-25 minute( cea roz fierbe repede) . Dupa ce a fiert se adauga usturoi zdrobit si putin lapte si se mixeaza pana obtinem consistenta dorita.
Se mai lasa sa dea un clocot si se...
Mai intai se spala si se taie dovleacul in doua. Se elimina semintele si se taie bucati mai mari cu tot cu coaja deoarece o sa il coacem.
Se asaza intr-o tava si se condimenteaza cu sare grunjoasa, piper proaspat macinat, putin cimbru si se adauga o capatana de usturoi taiata in doua. Se...
Preparare : se spala si curata legumele ( cu exceptia dovleacului pe care il lasam cu coaja ) si se taie cuburi egale . Se pun la caramelizat putin in unt amestecat cu ulei de masline, sa fiti zgarciti cu cantitatile se calculeaza 10 grame de unt pe persoana si o lingura de ulei de masline in...
Preparare : se curata si toaca marunt morcovul, ceapa, ardeiul si telina verde. Intr-o caserola se pune putin ulei de masline si se adauga legumele si sare de mare . Se lasa se se inmoaie pret de cateva minute la foc mic si apoi se adauga fondul/supa de pui si usturoiul tocat fin. Se lasa sa...
In fondul (supa) de peste se adauga soia, pasta miso, usturoiul zdrobit, ghimbirul si se lasa sa clocoteasca pret de 5 minute. Se adauga apoi bulete de wonton (se cumpara la raionul congelate in magazinele chinezesti sau se fac de cea din aluat de ravioli chinezesti, o sa va dau reteta), crevete...
Pasta miso este cunoscuta de peste 2500 in China si a patruns apoi si in Japonia, in scrierile japoneze din secolul VII , facea chiar parte din salarul functionarilor alaturi de soia, orez si alte alimente. Este o pasta cu o concentratie mare de proteine, facuta din soia, orez sau...
Se toaca legumele marunt si se calesc pret de un minut in uleiul de masline. Se adauga apoi apa si fondul de peste, sare, piper proaspat maruntite si inelele de calamar. Dupa zece minute se adauga crevetii si usturoiul zdrobit si rosiile decojite maruntite . Se lasa sa clocoteasca 2-3 minute si...
Povestea nu e lunga: se curata si taie pastaile de fasole, pregatim legumele rapid, spalat, curatat taiat cubulete si pornim la treaba. Intr-o lingura de ulei asezam ceapa si morcovul si tulpina de telina toate taiate cuburi. Adaugam boia dulce si dupa ce le-am lasat la foc mic pana au...
Preparare : se spala si portioneaza carnea si se pregatesc zarzavaturile pentru ciorba.
Se pune la fiert pentru inceput carnea de miel in apa rece si se adauga sare, piper si crengutele de cimbru verde. Lasam sa dea cateva clocote si adunam spuma pana cand supa devine clara...
Desi suna poate mai pretentios, e la indemana oricui de realizat, avem nevoie de legume si aici puneti ce aveti la indemana.
Preparare: taiem si pregatim legumele si ciupercile rehidratate. Respectam timpii de fierbere, ceapa verde, dovlecel si ardeii vin pusi mai...
Spalam si stergem bine puiul. De la acest pui eu am pus pieptul, spatele si aripioarele. Se pune puiul la clocotit in apa rece si dupa ce se spumeaza sa adauga legumele taiate cubulete. Adaugam sare si piper si lasam sa fiarba la foc mic pret de aproape o ora, pentru ca a fiert incet in...
Preparare: se pune la fiert pieptul de pui cu 2 litri de apa si condimentele si lingurita de ulei. Se lasa la fiert 5 minute apoi rand pe rand ( pentru ca temperatura de fierbere difera) adaugam morcovul, ciupercile rehidratate , firul de ceapa verde taiat rondele si dovlecelul la...
Preparare: se pune curcanul taiat bucati la fiert cu radacinoasele , sarea, piper si un fir de telina verde . Se lasa asa sa fiarba pret de 30 minute in oala sub presiune sau peste o ora intr-o oala obisnuita.
Dupa aceea se stoarce zeama si se alege carnea mai buna si se pune...
La aceasta ciorba de potroace am pus spatele de la pui, aripile si pulpele de pui, pieptul de la pui la vedea fata mesenilor cu alta ocazie . Preparare: spalam bine si curatam puiul si il taiem bucati. Aceasi soarta o vor avea si legumele numai ca ele o sa fie date pe razatoare,...
Preparare : se pune la fiert morcovul, cepa si pastaile de la inceput pentru ca au timp de fierbere mai mare. Condimentam cu sare si piper si adaugam o lingura de ulei cand fierbe apa. Dupa cateva minute adaugam si dovlecelul si ardeii si cu trei minute inainte de final...
Aceasta ciorba este una dintre mancarurile vechi romanesti, din timpurile in care uscarea pastailor era modalitatea de a le pastra pe iarna, alaturi de fasolea uscata.
Preparare : pastaile se taie cu foarfeca si se lasa la inmuiat in apa fierbinte impreuna cu boabele de...
Preparare : se decupeaza iepurele si se lasa la frigider intr-un bait facut din ulei de masline, sare si verdeata maruntita ( il puteti lasa si de pe o zi pe lata in frigider ) . Se pune la fiert ( eu am folosit din nou ceaunul meu de fonta ) cu apa si sare si se lasa la fiert...
Preparare : se spala si se pregatesc bucatile de carne, costita se feliaza si pulpa de porc se taie cubulete mai mari. Intr-un vas mai mare eu am folosit ceaunul meu de 4 litri se pune carnea la fiert cu apa rece si o crenguta de cimbru. Dupa ce a fiert 20 de minute au am adaugat...
Preparare : intr-un vas punem lingura de ulei de masline si adaugam ceapa verde taiata rondele, morcovul, ceapa si tija de telina taiate cubulete. Dupa cateva minute adaugam ardeiul taiat cubulete si adaugam 2 litri de apa, condimentam cu sare si piper proaspat macinat si lasam sa...
In acele vremuri oamenii stiau altfel decat in zilele noastre sa isi asigure traiul zilnic si isi conservau bucatele in asa fel incat si in zilele lungi de iarna sa nu duca lipsa de nimic. Muraturile si dulceturile erau frumos stivuite in camara, in beci erau cartofii si morcovii si...
Preparare : spalam legumele si pestel si taiem pestele in bucati mari iar legumele cubulete mici . Vero pusese 2 kg de peste ….va dati seama ce cantitate si bunatate de ciorba a iesit. Eu pentru ca am pus peste putin am redus mult si cantitatea de apa, in jur de un litru. Am pus legumele...
Preparare : spalam bine burta si carnea si le punem la fiert impreuna cu legumele, adaugand de la inceput putina sare si boabele de piper si aproximativ 4 l de apa. Eu le-am fiert in oala sub presiune timp de 70 de minute de cand am inchis supapa.
Strecuram apoi supa obtinuta...
Cum se prepara Ciorba de cartofi, reteta gustoasa a bunicii
Se curata si se taie ceapa, morcovul si cartofii cubulete. In lingura de ulei punem ceapa si morcovul si le lasam cateva minute sa se inmoaie la foc foarte mic. Adaugam apoi sare si piper si punem aproximativ 3 l de apa....
Supa japoneza udon cu creveti
Se incepe prin pregatirea ingredientelor si decorticarea crevetilor, am avut creveti proaspeti. Se face o supa de creveti din chochiliile de creveti, putin lemon gras, o jumatate de lingurita de pasta miso, un varf de cutit de pasta de creveti ( este extrem de concentrata si sarata) ,...
Supa de cartofi cu afumatura
Prepararea este in ciuda aparentelor chiar usoara : se curata, spala si toaca legumele ( cartofii , ceapa, morcovul) si se pun intr-o un vas mai mare in care am incalzit 2 linguri de ulei de masline. Le lasam impreuna cu sunca taiata marunt la foc foarte mic pret de macar 5 minute,...
Velouté de morcov cu chimion
Se spala , curata si toaca legumele, cartofii rondele mari ceapa cuburi mari ( nu conteaza pentru ca va fi totul mixat). Se pune intr-un vas ( eu folosesc de fonta prefer acest material pentru repartizarea uniforma a caldurii ) ceapa cu unul, sarea si piperul si se lasa la foc...
Ciorba de potroace a la Radu Anton Roman
Este o ciorba perfecta si completa , servita fierbinte cu o bucata zdravana de paine si ardei iute nu mai cere nici o completare....iar realizarea ei este extrem de simpla. Se spala si se lasa la uscat bucatile de zburatoare si maruntaiele lor (...
Ciorba manastireasca de legume
Prepararea si ingredientele sunt extrem de simple, rabdarea si dragostea de bucate este cheia retetei. Toate radacinoasele ( morcovul pastranacul, telina ) se dau pe razatoare. Ceapa, ardeiul, rosia si fasolea pastai se toaca marunt ca sa isi scoata tot gustul si sa fie placute la vedere....
Ciorba à la grec originala
Adevarata ciorba à la grec este facuta doar cu fondul de supa de pui , fara legume doar cu orez si amestecul de galbenus cu lamaie dar eu am lasat si carnea si legumele pe care le gasesc prea bune si bogate in fibre ca sa fie inlaturate. Prepararea este extrem de usoara : se...
Supa crema de mazare
Prepararea este extrem de simpla, se fierbe mazarea cu apa cat sa treaca peste ea la care se adauga 200 ml de lapte si sare de mare . Dupa ce a fiert bine sa scada apa, se adauga 2-3 frunze de menta si se mixeaza bine cu un mixer plonjant sa obtinem o crema groasa , se adauga inca putin...
Supa de linte
Prepararea este foarte usoara , se spala bine si se pune la fiert in apa rece si sare , se fierbe timp de 20-25 minute( cea roz fierbe repede) . Dupa ce a fiert se adauga usturoi zdrobit si putin lapte si se mixeaza pana obtinem consistenta dorita. Se mai lasa sa dea un clocot si se...
Supa crema de dovleac copt
Mai intai se spala si se taie dovleacul in doua. Se elimina semintele si se taie bucati mai mari cu tot cu coaja deoarece o sa il coacem. Se asaza intr-o tava si se condimenteaza cu sare grunjoasa, piper proaspat macinat, putin cimbru si se adauga o capatana de usturoi taiata in doua. Se...
Velouté/supa crema de 4 legume
Preparare : se spala si curata legumele ( cu exceptia dovleacului pe care il lasam cu coaja ) si se taie cuburi egale . Se pun la caramelizat putin in unt amestecat cu ulei de masline, sa fiti zgarciti cu cantitatile se calculeaza 10 grame de unt pe persoana si o lingura de ulei de masline in...
Supa italiana cu legume si cascaval afumat
Preparare : se curata si toaca marunt morcovul, ceapa, ardeiul si telina verde. Intr-o caserola se pune putin ulei de masline si se adauga legumele si sare de mare . Se lasa se se inmoaie pret de cateva minute la foc mic si apoi se adauga fondul/supa de pui si usturoiul tocat fin. Se lasa sa...
Supa wonton cu fructe de mare
In fondul (supa) de peste se adauga soia, pasta miso, usturoiul zdrobit, ghimbirul si se lasa sa clocoteasca pret de 5 minute. Se adauga apoi bulete de wonton (se cumpara la raionul congelate in magazinele chinezesti sau se fac de cea din aluat de ravioli chinezesti, o sa va dau reteta), crevete...
Supa japoneza miso cu muschiulet de porc
Pasta miso este cunoscuta de peste 2500 in China si a patruns apoi si in Japonia, in scrierile japoneze din secolul VII , facea chiar parte din salarul functionarilor alaturi de soia, orez si alte alimente. Este o pasta cu o concentratie mare de proteine, facuta din soia, orez sau...
Supa de fructe de mare
Se toaca legumele marunt si se calesc pret de un minut in uleiul de masline. Se adauga apoi apa si fondul de peste, sare, piper proaspat maruntite si inelele de calamar. Dupa zece minute se adauga crevetii si usturoiul zdrobit si rosiile decojite maruntite . Se lasa sa clocoteasca 2-3 minute si...
Ciorba de vara cu pastai/fasole verde
Povestea nu e lunga: se curata si taie pastaile de fasole, pregatim legumele rapid, spalat, curatat taiat cubulete si pornim la treaba. Intr-o lingura de ulei asezam ceapa si morcovul si tulpina de telina toate taiate cuburi. Adaugam boia dulce si dupa ce le-am lasat la foc mic pana au...
Ciorba de miel reteta la ceaun
Preparare : se spala si portioneaza carnea si se pregatesc zarzavaturile pentru ciorba. Se pune la fiert pentru inceput carnea de miel in apa rece si se adauga sare, piper si crengutele de cimbru verde. Lasam sa dea cateva clocote si adunam spuma pana cand supa devine clara...
Supa chinezeasca cu legume
Desi suna poate mai pretentios, e la indemana oricui de realizat, avem nevoie de legume si aici puneti ce aveti la indemana. Preparare: taiem si pregatim legumele si ciupercile rehidratate. Respectam timpii de fierbere, ceapa verde, dovlecel si ardeii vin pusi mai...
Ciorba de pui a la grec
Spalam si stergem bine puiul. De la acest pui eu am pus pieptul, spatele si aripioarele. Se pune puiul la clocotit in apa rece si dupa ce se spumeaza sa adauga legumele taiate cubulete. Adaugam sare si piper si lasam sa fiarba la foc mic pret de aproape o ora, pentru ca a fiert incet in...
Supa chinezeasca cu pui si champinioane negre
Preparare: se pune la fiert pieptul de pui cu 2 litri de apa si condimentele si lingurita de ulei. Se lasa la fiert 5 minute apoi rand pe rand ( pentru ca temperatura de fierbere difera) adaugam morcovul, ciupercile rehidratate , firul de ceapa verde taiat rondele si dovlecelul la...
Bors de curcan acrit cu zeama de muraturi
Preparare: se pune curcanul taiat bucati la fiert cu radacinoasele , sarea, piper si un fir de telina verde . Se lasa asa sa fiarba pret de 30 minute in oala sub presiune sau peste o ora intr-o oala obisnuita. Dupa aceea se stoarce zeama si se alege carnea mai buna si se pune...
Ciorba de potroace de Sarbatori
La aceasta ciorba de potroace am pus spatele de la pui, aripile si pulpele de pui, pieptul de la pui la vedea fata mesenilor cu alta ocazie . Preparare: spalam bine si curatam puiul si il taiem bucati. Aceasi soarta o vor avea si legumele numai ca ele o sa fie date pe razatoare,...
Supa chinezeasca cu legume
Preparare : se pune la fiert morcovul, cepa si pastaile de la inceput pentru ca au timp de fierbere mai mare. Condimentam cu sare si piper si adaugam o lingura de ulei cand fierbe apa. Dupa cateva minute adaugam si dovlecelul si ardeii si cu trei minute inainte de final...
Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie
Aceasta ciorba este una dintre mancarurile vechi romanesti, din timpurile in care uscarea pastailor era modalitatea de a le pastra pe iarna, alaturi de fasolea uscata. Preparare : pastaile se taie cu foarfeca si se lasa la inmuiat in apa fierbinte impreuna cu boabele de...
Bors de iepure
Preparare : se decupeaza iepurele si se lasa la frigider intr-un bait facut din ulei de masline, sare si verdeata maruntita ( il puteti lasa si de pe o zi pe lata in frigider ) . Se pune la fiert ( eu am folosit din nou ceaunul meu de fonta ) cu apa si sare si se lasa la fiert...
Ciorba de varza cu afumatura- luscos ardelenesc
Preparare : se spala si se pregatesc bucatile de carne, costita se feliaza si pulpa de porc se taie cubulete mai mari. Intr-un vas mai mare eu am folosit ceaunul meu de 4 litri se pune carnea la fiert cu apa rece si o crenguta de cimbru. Dupa ce a fiert 20 de minute au am adaugat...
Ciorba de toamna
Preparare : intr-un vas punem lingura de ulei de masline si adaugam ceapa verde taiata rondele, morcovul, ceapa si tija de telina taiate cubulete. Dupa cateva minute adaugam ardeiul taiat cubulete si adaugam 2 litri de apa, condimentam cu sare si piper proaspat macinat si lasam sa...
Ciorba de pastai uscate cu afumatura
In acele vremuri oamenii stiau altfel decat in zilele noastre sa isi asigure traiul zilnic si isi conservau bucatele in asa fel incat si in zilele lungi de iarna sa nu duca lipsa de nimic. Muraturile si dulceturile erau frumos stivuite in camara, in beci erau cartofii si morcovii si...
Ciorba lipoveneasca de peste
Preparare : spalam legumele si pestel si taiem pestele in bucati mari iar legumele cubulete mici . Vero pusese 2 kg de peste ….va dati seama ce cantitate si bunatate de ciorba a iesit. Eu pentru ca am pus peste putin am redus mult si cantitatea de apa, in jur de un litru. Am pus legumele...
Ciorba de burta the best :)
Preparare : spalam bine burta si carnea si le punem la fiert impreuna cu legumele, adaugand de la inceput putina sare si boabele de piper si aproximativ 4 l de apa. Eu le-am fiert in oala sub presiune timp de 70 de minute de cand am inchis supapa. Strecuram apoi supa obtinuta...
Ciorba de cartofi, reteta gustoasa a bunicii
Cum se prepara Ciorba de cartofi, reteta gustoasa a bunicii Se curata si se taie ceapa, morcovul si cartofii cubulete. In lingura de ulei punem ceapa si morcovul si le lasam cateva minute sa se inmoaie la foc foarte mic. Adaugam apoi sare si piper si punem aproximativ 3 l de apa....