Cas de gutui

de danakarin in Dulciuri, 10 Noi 2011 | 16397 vizualizari

 

Salamul de gutui pe care l-a postat Mimmi mi-a adus aminte de acest dulce , de care uitasem demult. Am cautat reteta, l-am facut, iata ce-a iesit...

 

INGREDIENTE

  • 4-5 gutui
  • 800 g de zahar la 1 kg de pulpa de fruct fiert si omogenizat
  • o lamiie
  • 250-300 ml suc de mere
  • zahar praf
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cas de gutui:

Gutuile se sterg, se taie in sferturi si se pun la fiert cu seminte si cotoare cu tot pentru ca aceasta parte a fructului contine cea mai mare cantitate de pectina.

Dupa ce s-au inmuiat, dupa aprox. 30 de minute, se scot din sucul in care au fiert, retinind 2-3 linguri de suc, se curata cotoarele si se maruntesc pina la o pasta fina. Se cintareste pureul de gutui, si la 1 kg se adaoga 800 g de zahar si zeama de la o lamiie Aceasta compozitie se fierbe la foc mic, mestecind des sa nu se prinda. Este gata atunci cind daca trecem cu lingura de lemn prin ea ramine o urma vizibila prin care vedem fundul vasului.

Se intinde apoi intr-o tava unsa,tapetata cu hirtie de copt,  intr-un strat de aprox. 1 cm grosime si se lasa sa se intareasca la temperatura camerei, 1-2 zile.  Daca vrem sa grabim procesul, in cuptor pt 2 - 3 ore la 75 de grade.

Se taie dupa cum dorim si se serveste fie la cafea, fie taiat in forme diferite,se ofera copiilor, ca un jeleu natural, fara adaosuri alimentare sau coloranti. Acest cas de gutui mai poate insoti foarte rafinat un platou de brinzeturi de tip Emmentaler, Camembert sau Brie.

TIPS-URI

1

Aveti rabdare. Daca nu  fierbe suficient, nu se va inchega.

2

se pastreaza pina la Craciun in cutii metalice bine inchise.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cas de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Panacris 1

17.11.2011, 15:15

Interesanta reteta!

danakarin 1

19.11.2011, 06:25

ma bucur ca iti place, Cristina. Am vizitat pagina ta cu lucrarile plastice. Frumoase lucruri faci !!

Panacris 1

19.10.2014, 14:27

Mulțumesc Dana!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tarta cu gutui