Prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat este o prajitura cu blat clasic insiropat, cu gutui delicioase si combinate cu scortisoara, acoperite de crema cu lapte condensat caramelizat.
Umplutura de gutui:
Gutuile curatate de coaja si seminte se dau prin razatoarea mare a robotului de bucatarie si se pun la fiert intr-un tuci impreuna cu zaharul si cu batoanele de scortisoara. Dupa ce scade zeama lasata de acestea se adauga apa si se mai fierb doar daca nu s-au inmuiat destul. Dupa ce s-a evaporat si apa, se ia tuciul de pe foc si se adauga scortisoara macinata.
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, untul topit si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos.
Sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa siropul sa se raceasca, apoi se pune peste blat.
Crema:
Se mixeaza smantana pentru frisca, apoi se incorporeaza laptele condensat caramelizat.
Asamblare:
Peste blatul insiropat se pune umpltura de gutui, apoi se toarna crema si se niveleaza. Se da prajitura la rece pentru 2-3 ore, dupa care se poate servi.