E primul an când pregătesc astfel de castraveți. Nici mie nu-mi vine să cred, dar după experiența de anul trecut, când la Mangalia, Zmeișorii nu se mai săturau de castraveți murați de vară, achiziționați de la piață, dintr-un butoi imens, am zis, dar ce eu nu pot face??? Zis și făcut, vreau să vă spun că toată vara am avut castraveți murați ;) Minunați și răcoritori ;) M-am gândit că vă va fi de folos această rețetă, simplă, ieftină și gustoasă ;)
Castraveții se spală, dacă sunt mai groși se taie în două sau patru. Pe fundul borcanului se așează câteva bețe de mărar, chiar și cu flori.
Se așează castraveții în picioare, sau culcat cum vă este mai la îndemână. Se umple borcanul cu apă rece, măsurându-se cantitatea de apă, cu o cană gradata sau ce aveti la îndemână, eventual o sticlă cu capacitatea de 1000 ml, apoi se răstoarnă apa într-un vas încăpător, se adaugă sarea, cum spuneam 1 lingură de sare la un litru de apă, se pune la foc mic, cca. 10 minute, amestecându-se continuu până se dizolvă sarea, apoi se adaugă călduță peste castraveți.
Se asezonează de usturoi, iar la final, pâinea împachetată în tifon, sau o pânză subțire se punea deasupra castraveților, astfel încât să fie acoperită de saramură. Pâinea ajută la fermentare, ceea ce permite să avem castraveți murați la soare în minim 2 zile da caniculă sau 4 zile călduroase.
Nu vă impacientați dacă lichidul se va tulbura, face parte din procesul de murare. După ce castraveții au prins o culoare kaki, gen uniforme de armată :D Se transferă în recipiente ce le puteți depozita în frigider, se adaugă și lichid, eu am greșit prima oară și s-au înmuiat, așa că a dopua rundă, am completat cu lichid, astfel mai rezistă și acum în frigider, asta după vreo 2 săptămâni. Spor și poftă bună!