Castraveti murati, in saramura cu otet

de vasimur in Muraturi, 22 Sep 2019 | 10084 vizualizari

 

În familia mea sunt preferați castraveții în saramură, din motive lesne de înțeles. Dar mi-am adus aminte de o rețetă de castraveți în saramură cu oțet, pe care obișnuia s-o facă mama mea când eram copil, fără conservanți, doar cu ceapă, usturoi, morcov, mărar uscat, oțet și bobițe de muștar și piper. Cui îi place poate să pună și ardei iute dar mama nu obișnuia deoarece nu este prea agreat de către copii. Castraveții aveau un gust dulcișor, erau crocanți și se păstrau foarte bine până spre vară. Așa că m-am hotărât s-o fac și eu, după mai mulți ani, mai ales că se pretează celor care nu au voie să mănânce prea sărat cum este și cazul soției mele!
Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 borcane de 800 ml cu castraveți.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg castraveți
  • 1-2 morcovi
  • 1-2 cepe nu prea mari
  • 5-6 căței de usturoi (câte unul în fiecare borcan!)
  • 1 legătură de mărar uscat
  • 1 legătură de cimbru uscat
  • 1 lingură de boabe de piper
  • 1 lingură de boabe de muștar
  • 1-2 rădăcini de hrean
  • 1 l apă
  • 500 ml oțet de 9 grade
  • 1-2 linguri cu vârf de sare mare neiodată
  • 1-2 linguri cu vârf de zahăr
  • 1 foaie de dafin (opțional)
  • 1 ardei iute mic (opțional)
Portii: 5
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Castraveti murati, in saramura cu otet:

Pregătirea ingredientelor și așezarea lor în borcane. Înainte de toate spălăm bine și sterilizăm atât borcanele cât și capacele. Alegem castraveți cornichon cât mai mici ca să-i putem așeza în borcane de 800 ml. Spălăm castraveții și îi punem la scurs. Între timp curățăm ceapa, usturoiul, morcovul și hreanul. Ceapa o tăiem rondele iar rădăcinoasele ( morcovul și hreanul) le tăiem fâșii nu prea groase.

Pe fundul fiecărui borcam pune 2-3 felii de ceapă, un cățel de usturoi și presărăm câteva boabe de piper și de muștar precum și o crenguță de mărar (sau semințe de mărar) și cimbru. Așezăm castraveții în picioare, cât mai strâns iar printre ei strecurăm și fâșii de hrean și morcov. Deasupra putem să mai punem felii de ceapă, bobițe de piper și muștar și bineînțeles crenguțe de mărar uscat și cimbru, care vor da o aromă deosebită castraveților! Dacă vă place puteți pune și ardei iute, eventual tăiat rondele. 

Pregătirea saramurii cu oțet. Într-o oală punem apa la fiert, împreună cu sarea și zahărul. Dacă vă plac castraveții mai dulci atunci puteți să puneți 2 linguri de zahăr, sau mai mult. Când începe să fiarbă și s-au dizolvat complet sarea și zahărul, adăugăm oțetul și oprim focul. Eu nu am pus foaie de dafin.

Lăsăm saramura să se răcorească puțin, după care o punem fierbinte în borcane, peste castraveți, cu un polonic. Pentru ca borcanele să nu se spargă, punem sub ele lama unui cuțit când turnăm saramura fierbinte! Lăsăm borcanele să se răcească până a doua zi și abia după aceea punem capacele și le depozităm în cămară, la răcoare, fără să le mai sterilizăm. După o lună și jumătate sau două sunt numai buni de mâncat.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Dacă vă plac castraveții mai dulcișori puteți pune 2 linguri de zahăr sau mai mult, la saramura cu oțet!

2

Dacă vreți castraveții mai picanți atunci puneți mai mult usturoi și câteva rondele de ardei iute.

3

Alegeți castraveții să fie proaspeți și de mărimea potrivită ca să-i puteți așeza în borcane.

4

Dacă dotiți, puteți să puneți și o foaie de dafin la prepararea saramurii cu oțet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti murati, in saramura cu otet" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Castraveti murati