Fasolea cu ciolan afumat era o mancare de cazarma, reteta originala fiind inventata de bucatarii din armata, soldatii preferand-o si considerand-o cea mai buna mancare de la popota.
Pe vremuri, strabunii nostri foloseau pentru prepararea fasolei, putina slanina afumata, sau nu, nicidecum ciolan.
De aproximativ 11 ani fasolea cu ciolan afumat a devenit mancare traditionala de 1 decembrie, datorita celor de la PRO TV.
Acestia, serband 5 ani de emisie, au lansat un concurs „Cea mai gustoasă și arătoasă fasole cu ciolan la purtător”, iar pe tot parcursul zilei au emis insotiti de o pancarta pe care scria "Marea ciolaniada".
Astfel toți bucătarii pricepuți au fost invitati sa se intreaca in a prepara cea mai buna fasole cu ciolan afumat.
Ideea a fost preluata rapid de unele primarii din tara, care sarbatoresc 1 decembrie, oferind gratis cate o portie de fasole cu ciolan afumat, tuturor trecatorilor prin zona unde se desfasoara "ciolaniada".
Fasolea cu ciolan afumat se poate prepara fie sub forma de ciorba fie scazuta, sub forma de iahnie.
Cum se prepara reteta Ciorba delicioasa de fasole cu ciolan afumat
Fasolea se spala bine in doua ape, apoi se lasa in apa cat sa fie bine acoperita, de seara pana dimineata.
A doua zi se adauga apa calda si se pune la foc pana cand incepe sa fiarba.
Se scurge apa, se clateste fasolea cu apa calda si se pune iar la fiert in apa cat sa fie acoperita.
Se repeta procedeul inca odata, dupa care se acopera fasolea bine cu apa si se pune la foc mediu.
Ciolanul, se spala si el bine in apa fierbinte si se pune la fiert in apa cat sa fie acoperit.
Se lasa la fiert pana aproape se desface de pe os.
Cand fasolea incepe sa se inmoaie usor, curatam legumele si le tocam asa cum ne place, mai marunt sau mai mare.
Doua cepe si ardeiul le oprim, iar restul legumelor le adaugam peste fasolea din vas.
Adaugam si foile de dafin, presaram si cimbru, apoi dupa aproximativ 15 minute de fierbere a legumelor, adaugam ciolanul cu tot cu supa in care a fiert.
Gustam supa si o asezonam cu sare.
Adaugam si ardeiul si un praf de piper.
Cele doua cepe oprite le calim bine in uleiul incins, adaugam si sare, piper si boia de ardei, atat dulce cat si iute, apoi, cand ceapa devine translucida, adaugam rosiile decojite si trecute prin robot.
Amestecam bine totul si lasam sosul sa fiarba 7-8 minute dupa care il adaugam peste fasolea cu ciolanul din vas.
Gustam fiertura si o asezonam daca mai este cazul cu condimente si sare, o mai lasam la foc 5-6 minute, apoi o dam deoparte si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Este foarte buna aceasta ciorba, este favorita baietilor mei.
In Oltenia, acolo unde am eu radacinile aceasta ciorba se prepara cu jumari.
Servim ciorba de fasole cu ceapa rosie, ceapa galbena, sau cu ceapa verde. Se potriveste bine si cu o salata de varza.
1
Fasolea se va pastra in apa, la frigider, trebuie sa stea la rece ca efectul sa fie maxim.
2
Daca fasolea este mai veche, se poate adauga un varf cutit bicarbonat de sodiu, in apa in care va fierbe si astfel se va patrunde mai rapid.