Culoare, aroma, parfum :X
Spalam prunele in mai multe ape reci, frecandu-le bine cu degetele, apoi le scurgem.
In borcanele bine spalate se pun prune care sa cuprinda cca 3/4 din capacitatea borcanelor , apoi in fiecare borcam adaugam doua linguri cu zahar si un praf de scortisoara. Adaugam apa avand grija sa acoperim complet prunele ( pana aproape de buza borcanului, pentru ca la fiert apa mai scade ). Capsam borcanele cu capace pe care le tinem in prealabil in apa clocotita, agitam continutul de 3-4 ori pentru a se topi partial zaharul apoi asezam borcanele in vasul de fiert al carui fund il tapetam cu hartie de ziar sau un prosop.
Dupa ce asezam borcanele astfel incat sa incapa cat mai multe, adaugam in vas apa cat sa ajunga la gatul borcanelor. Fierbem compotul 30 minute la foc mic si lasam borcanele sa se raceasca usor, in vasul in care au fiert.
Cand borcanele s-au racit le etichetam si le pastram in loc racoros si aerisit.
1
Am folosit cca 2 galeti cu prune si am obtinut 28 borcane de compot, a 800 g borcanul
2
La compotul de prune se poate face siropul si separat, pe foc, dar eu prefer sa fac in modul prezentat mai sus.
3
Aroma si gustul de dulce depind mult de soiul de prune folosit.Ale mele cred ca au fost din soiul "Tuleu Gras"
4
Daca doriti, puteti indeparta samburii , folosind la compot jumatati de prune .