Pentru o reusita a cozonacului este bine ca toate ingredientele (mai putin laptele) sa fie tinute la temperatura camerei de seara pana a doua zi. Se cerne faina de doua ori, se incalzeste laptele putin si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se face maiaua din drojdie, o lingura de faina luata din kilogramul de faina cantarit si cateva linguri de lapte caldut dar nu fierbinte pentru ca nu va mai creste cozonacul.Se amesteca putin si se lasa acoperita la loc cald pentru 15 minute. Peste galbenusuri se presara putina sare si zahar si se lasa cateva minute apoi se freaca impreuna cu razatura de portocale si lamaie. Se pune intr-un castron mai mare restul de faina (acel kg fara 1 lingura folosita pentru maia), se adauga in mijloc maiaua, restul de lapte caldut nu fierbinte, stafidele si galbenusurile frecate si esentele. Se framanta aluatul, cate putin, cu mainile incalzite, aducand faina de pe marginile castronului. Pe masura ce se va lega aluatul luam cu mana si incorporam din untul caldut fara a-l adauga pe tot deodata. Se framanta aluatul vreo 60 minute. Se acopera castronul cu un servet curat de bucatarie si se tine la loc cald si ferit de current pentru o ora si jumatate. Dupa ce a crescut frumos si si-a dublat marimea se modeleaza aluatul. Se intinde o foaie pe o pelicula fina de ulei. Albusurile ramase se bat spuma si se unge foaia apoi se pune umplutura de cacaoa si nuca. Se ruleaza, se pune cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut inca 40 minute. Apoi se ung cu galbenus amestecat cu putin lapte pentru a le da o fata frumoasa si se presara zahar. Se coace la 180 grade circa 40-45 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Pofta buna!