Cozonac cu umplutura mixta

de Tabita _ in Dulciuri, 17 Mai 2013 | 5423 vizualizari

 

Desi primul meu cozonac a fost reusit, imi place sa incerc si alte variante. Asa ca am incercat reteta Catalinei Buga, insa am mai schimbat-o. Multumesc Catalina pentru reteta! Desi nu mi-a iesit chiar asa aspectuos pe cat imi doream, gustul e delicios. Nu am framantat deloc la el. Cu siguranta, il voi mai face. Este necesara o tava mare de cozonac sau doua de chec.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 1 plic si jumatate de drojdie uscata
  • 600-650 g faina
  • 150 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta vanilie
  • coaja rasa de la o portocala (sau lamaie)
  • 1 cana lapte (250 ml)
  • 2 oua
  • 90 gr unt (moale)

Umplutura:

  • 70 gr unt
  • 1 lingurita cu varf cacao
  • 4 linguri zahar
  • 1 esenta de rom
  • 50 g stafide
  • 50 g alune macinate
  • 30 g stafide in ciocolata
  • 50 g bucati de rahat

Pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 3 linguri lapte
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu umplutura mixta:

 Drojdia se dizolva in laptele cald si se amesteca cu o lingurita de zahar. Apoi se amesteca cu 300 g de faina si se framanta, formandu-se o maia care se lasa sa creasca cel putin o ora la loc cald cu vasul acoperit cu un prosop. (Daca e rece in casa puneti vasul sub o patura sau plapuma.)

 Dupa ce aluatul a crescut se adauga ouale, zaharul, esenta de vanilie, zaharul vanilat, untul, coaja de portocala si restul de faina (350 g). Se mai lasa aluatul obtinut o ora jumatate la crescut, intre timp se pregateste umplutura.

 Stafidele se pun in apa calduta. 

 Se freaca untul cu zaharul, apoi cu cacaua, esenta de rom si alunele macinate. Se adauga stafidele scurse de apa si stafidele in ciocolata.

 Dupa ce aluatul a crescut se intinde pe masa cu sucitorul o foaie nu prea subtire. Se unge foaia cu amestecul de unt, cacao, zahar, esenta de rom, alune si stafide. Se adauga si bucatile de rahat.

 Se ruleaza, se taie pe mijloc, dar nu pana la capat si se impletesc partile una peste alta.

 Se pune in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si se lasa sa se linisteasca o jumatate de ora inainte de a-l baga in cuptor.

 Se unge cu galbenusul amestecat cu laptele si se pune si putin zahar peste el.

 Se da la cuptorul incins la 170°C pentru 40 de minute timp in care nu se deschide usa cuptorului.

 Apoi se lasa sa se raceasca pe  gratarul cuptorului sau la loc ferit de curent.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se poate umple dupa preferinte.

2

Recomandabil ar fi sa se taie a doua zi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu umplutura mixta" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca si rahat